Se alla inlägg, fullständig beskrivning och kommentarer på vår Instagram eller Facebook!


13 maj 2022

Go greens färdigkokta bönor i Tetra Pak som, med sin blåa flagga och gula text, skyltar med att de är odlade i Sverige. Det som inte skyltas med är att bönorna sedan packas i Italien, för att sedan åka tillbaka till Sverige och våra butikshyllor… Den informationen hittar vi dock om vi vänder på förpackningen och läser noggrant.


Motiveringen lyder:
”Framgår tydligt att varan odlas i Sverige (vilket den också har gjorts). Däremot har bönorna åkt en sväng till Italien för förpackning.”


6 maj 2022

Hemglass Gurkis isglass som faktiskt ser ut som en gurka! Färg och mönster för tankarna mot grönsakshyllan. Dessutom har den fått symbolen ”svensk gurka”, men den innehåller endast 0,1% gurka!


Fler av er har nominerat denna produkt och en av motiveringarna lyder:
”Produkten marknadsförs som en isglass gjord på svensk gurka. Den ser ut som en gurka och i reklamen är bilder på gurkor. När man läser innehållsdeklarationen så framgår att den innehåller 0,1% gurkjuice. Det är den minsta beståndsdelen i produkten.”


29 april 2022

Kivik Pärondryck, som med sin slogan ”En smak av Österlen” låter påskina att frukten i drycken kommer från Skåne, eller varje fall från Sverige. 

Motiveringen lyder:
”Jag frågade Kiviks musteri om päronen i deras pärondryck var svenska, det var dom inte! De importerar päron från andra europeiska länder, på grund av ”brist på svenska päron”.
Sedan står denna faktaruta på förpackningen med slogan ” en smak av Österlen” vad är det då som smakar? Såvitt jag vet så ligger Österlen i Sverige men frukten – som smaken kommer ifrån – odlas i andra länder. Jag tycker det är en riktig bluff.”


22 april 2022

Hellmann's "Parmesan & roasted garlic flavour sauce" – UTAN parmesan och med blygsamma 0,2% vitlök!

Motiveringen lyder:
”Skyltar stolt på framsidan av produkten om godsaker såsom roasted garlic & parmesan när den i verkligheten innehåller ingen som helst parmesan och endast 0.5gram vitlök i hela flaskan.”


8 april 2022

Bear snack Sveriges populära ”Fruit rolls strawberry” – med 1 % Jordgubbe!

Motiveringen lyder:
Jag köpte jordgubbsfruktringar, mycket goda. Läste sedan upp ingredienserna för min mamma;
Äpple 65,8 procent, päron 32,9 procent, jordgubbar 1 procent, svart morotsextrakt 0,3 procent.
Spännande, det var visst äpplen och päron som kallades för jordgubbsfruktringar. Jag känner mig ganska lurad, det finns bara en björn och jordgubbar på förpackningen. Jag förstår att det inte är björnsmak men trodde det var mer jordgubbar
."


31 mars 2022

Den bredbara matfettsblandnigen "Becel Oliv" – med endast 8 % olivolja och palmolja !

Motiveringen lyder:
”Jag tycker att Becel Oliv är en bluff. Det är endast 8 procent olivolja (både raffinerad och jungfru, men man får inte veta hur mycket av varje), medan det är mer solrosolja och nästan lika mycket av linfrö- och palmolja. Den senare inte ens omnämnd när man berättar om Becel Oliv. Rapsoljan nämner man dock, som det endast är 2 procent av. Det är ju lite andra ”konstiga” ämnen i Becel men just nu retar jag mig mest på att de vill rida på olivoljevågen.


25 mars 2022

OLWs Klassiska torrostade jordnötter, med olja!


Motiveringen lyder:
"Klassiska torrostade jordnötter smaksatta med aromer, maltodextrin, lökpulver, druvsocker och kryddor? Det framgår inte av förpackningens framsida att jordnötterna är smaksatta/kryddade. Innehåller dessutom tre sorters oljor och så skriver de "Vi glömde oljan"".


18 mars 2022

Pågens Nyponbröd – bidrar till ett normalt immunsystem?


Motiveringen lyder:
"Vi ska tro att brödet i sig självt (på grund av nypon?!) är rikt på dessa mineraler och vitaminer, och därför bidrar till immunförsvaret. Men brödet är i själva verket berikat med en ”vitamin- och mineralblandning”. Vad är det ens? Är råvarorna så näringsfattiga att Pågen behöver tillsätta vitaminer och mineraler i brödet?"

Annons