E 969 - Advantam (sötningsmedel)

E-nummer Sötning. 2 feb 2015.

FUNKTION

Sötningsmedel.


FRAMSTÄLLNING

Framställs syntetiskt i flera steg från vanillin och aspartam (E951), med hjälp av kemikalier som metanol, isopropylacetat och natriumhydroxid. Aspartam framställs i sin tur av aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin. Är ca 20 000 gånger sötare än vanligt socker. Ej energigivande.

 


ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används i t.ex. glass, godis, tuggummi, frukostflingor med högt fiberinnehåll, senap, såser, snacks, cider och flera andra alkoholhaltiga drycker.

 


KÄNDA HÄLSORISKER

-RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  E-nummer

  Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


  Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


  E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


  Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!