Marmelad

Livsmedel MNO. 16 jul 2016.


Jämfört med sylt har marmelad en fastare konsistens. Frukt- eller bärmassan kokas med socker så att pektinet frigörs och marmeladen tjocknar. Traditionellt så har marmelad gjorts enbart på citrusfrukter som naturligt innehåller mycket pektin men namnet används lika ofta på andra frukt- och bärkombinationer. 


Enligt SLV ska färdig marmelad innehålla minst 35% bär- eller fruktråvara. För att marmeladen ska få kallas ”extra” måste den ha minst 45% fruktinnehåll.


Undvik


Allt för lågt fruktinnehåll och burkar med långa innehållsförteckningar. Tillsatser som citronsyra, natriumbensoat och kaliumsorbat är vanliga. De finns där för att förlänga hållbarheten. Pektin tillsätts för att få en fastare och jämnare konsistens. Äkta vara godkänner att man tillsätter pektin utvunnet ur frukt, dock inte så kallat amiderat pektin som har behandlats kemiskt.


Leta efter

Fredrikssons, Kung Markatta, Nathalies Direct Trade, Torfolk gård och Moheda


Tips


Ofta är det bland de mindre tillverkarna man kan hitta den bästa kvaliteten.


Ekologiskt

Flera av tillverkarna ovan har ekologiskt sortiment.
Exempel på Ä-märkta marmeladprodukter:RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!