Broccoli

Livsmedel AB. 5 dec 2018.

Hör till kålfamiljen, men är mildare i sin karaktär än övriga kålsorter. Det är de outslagna blomknopparna man äter, precis som blomkålen. På sina håll odlad i herrgårdstäppor i Sverige sedan 1850-talet, då under namnet sparriskål. Plockas innan knopparna slagit ut.


Se upp med

Broccoli som frysts in med mängder av vatten. Det kan hålla grönsaken fräsch och lätt att portionera, men förutom att du får betala för isen, trasas buketterna ofta sönder och ser smulig ut. Fryst broccoli får ibland en trist smak som påminner om hö. Lär dig vilka märken som fungerar.


Se också upp för färsk broccoli som legat så länge i plast att den mjuknat och gulnat. Blir inte roligt på tallriken.


Leta efter
Färsk broccoli, så nyplockad som möjligt. Färgen ska vara djupgrön, ibland med dragning inslag av silver eller violett. I frysdisken finns ofta en ekologisk variant.


Säsong
Färsk svensk broccoli från juni till oktober. Tidigare och senare import från Frankrike, Spanien och Italien.


Tips
Koka med en klyfta vitlök, stjälken ska kännas nätt och jämnt mjuk. Låt grönsaker koka utan lock. Med locket på går den gröna färgen över i gulgrått och broccolin ser överkokt ut. Blanda försiktigt med olivolja och havssalt. RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!