Vaniljsocker

Livsmedel VWXYZ. 5 dec 2018.

Vaniljsocker innehåller ofta vanillin istället för vanilj. Även om samma ämne, eller i alla fall ett snarlikt sådant, finns i äkta vaniljstång, så framställs vanillinet i regel ur rötad granved eller ur petroleum. Vissa sorter kan innehålla naturligt vanillin (naturlig arom), men även detta kan mycket väl vara framställt ur helt andra och betydligt billigare råvaror än vaniljstång.


Det är också vanligt att en mindre mängd äkta vanilj används i produkten för att finta konsumenten, medan huvuddelen av smaken kommer från aromämnen.


Se upp för

vaniljsocker med vanillin eller "arom" på ingrediensförteckningen.


Leta efter

vaniljsocker gjort på enbart socker och vanilj.


Tips

Blanda vaniljpulver från t ex Kung Markatta eller Khoisan Tea tillsammans med flor- eller strösocker i en glasburk. Eller mixa hela stänger. En annan variant är att, istället för att slänga stången när du har skrapat ut fröna för att använda dem, delar du den i mindre bitar och lägger dem tillsammans med socker i en glasburk. Efter några veckor har du ett utmärkt och billigt vaniljsocker.


Se även Vanilj >>


RSS

3 kommentarer

  • Köp en vaniljstång och mixa tillsammans med strösocker, så har du eget, äkta och dessutom billigt vaniljsocker. // Anders
    Anders. 5 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Skulle köpa vaniljsocker och tog en förpackning där det stod äkta vanilj. Men vid närmare granskning visade det sig att det även innehöll vannelin, så nu ska jag göra eget vaniljsocker på vaniljpulver och socker.
    Kent . 11 nov 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu när Urtekram och kung markatta inte längre tillverkar vaniljsocker, finns det en endaste leverantör kvar? Utan arom o vanillin? Mvh Maria
    Maria. 8 maj 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!