E 101 - Riboflavin, riboflavin-5'-fosfat (färgämne)

E-nummer Färg. 4 jun 2015.

FUNKTION
Färgämne som ger gulorange kulör.

FRAMSTÄLLNING
Oftast syntetiskt framställt. Riboflavin är detsamma som vitamin B2 och förekommer naturligt i lever, ägg, mjölk, grönsaker och jäst.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. ost och sylt.

KÄNDA HÄLSORISKER
Fosfater utgör en betydande del av dagens höga fosforintag, vilket i en amerikansk studie från 2013 misstänks kunna fördubbla risken att dö i förtid. Ytterligare forskning behövs dock för att kunna bevisa sambandet. Länk till den vetenskapliga artikeln.

RSS

7 kommentarer

 • Riboflavin är ju vitaminer ! Betyder det att de försöker lura oss eller?
  Papalagi. 4 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det står ovan att det är detsamma som vitamin B2 som kommer från ex lever... Äkta vara tar ju upp tillsatser i matvarorna, alltså det som inte är naturligt. Det står också ovan att det oftast framställs syntetiskt, alltså är det inte naturligt förekommande och också en tillsats.
  Jeanette. 23 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det finns egentligen ingen skillnad mellan naturligt/syntetiskt. Är det vitamin B2 så är det... och det är ju inte det som är syftet med märkningen. Känns väldigt luddigt vad det hela betyder, men det är ju ett effektivt reklamknep naturligtvis. Folk är rädda för det "onaturliga".
  Carl Å. 19 jan 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är visst skillnad på naturligt och syntetiskt. Ta tex järntillskott som man kan äta i kapselform som kroppen har jätteproblem att ta upp. Men äter du livsmedel som innehåller järn så tar kroppen upp detta mycket bättre. Att det inte skulle vara skillnad är rent ut sagt skitsnack
  harryboy. 19 jan 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • harryboy: Finns det någon forskning som styrker ditt påstående? Hänvisning önskas isf.
  Rickard. 21 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Löjligt när "vanligt" folk försöker leka utbildade inom ALLT! Bara för att just DU inte har hört talas om något så betyder det inte att det inte existerar! Gör lite research själv på nätet så får du snart se att det är en skillnad. Molekylformeln är lika men strukturformeln är olika, vilket skiljer de naturliga och syntetiska ämnena åt. För att du ska kunna fördjupa dig i och förstå den exakta skillnaden så måste du läsa kemi (på en HÖG nivå) vilket du uppenbarligen inte har gjort och DÄRFÖR så har du aldrig hört om detta tidigare. Det är ingen idé att få ut sådan information till allmänheten som de ändå inte förstår och även om den informationen kommer ut till allmänheten så kan de inte ta det till sig för att de saknar kunskaper. Det går bara "över huvudet". Och med det så har vi kommit in på ämnet inlärning och pedagogik. Både kemister och lärare har långa specialiserade utbildningar på högskolenivå. Man kan inte på bara några minuter förstå och ta till sig det som tar åratal att lära sig!!
  Anna. 15 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Färgämnet förekommer naturligt i slotts gourmet - söt & stark senap. Tillsammans med E150C. Synd att inte butikerna erbjuder dessa tillsatser så att man kan göra sin egen jättebilliga gourmet-senap, eller hur?
  Björn. 22 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!