Avokado

Livsmedel AB. 6 dec 2018.

Beskrivning
En päronformad fet frukt som kom till Sverige på 60-talet. Den vanligaste sorten kallas Hass och känns igen på det mörka och knottriga skalet. Ett flertal varianter finns också med grönt och slätare skal. Odlas i subtropiska områden som Mexiko, Sydafrika, Israel och Spanien.


Se upp för
Mjuka och klämskadade eller helt stenhårda exemplar. De stenhårda kommer förmodligen aldrig att mogna.


Säsong
Hela året. Om man inte vill klämma igenom hela sortimentet finns det numera förpackade avokado med etiketten Ätmogen, givetvis till ett högre pris, men det kan det kanske ibland vara värt.


Tips
Planera i god tid eftersom inköpet av avokado kan liknas vid ett lotteri. Använd den rå i sallad eller mosad med chili, lime och vitlök till en guacamole. Fruktköttet kan även tillagas – exempelvis i en soppa – om det hettas upp mycket snabbt, annars blir det beskt.

RSS

5 kommentarer

 • Jag kunde äta avocado för några år sedan utan problem men idag får jag magkramper av den. Det är likadant med min dotter som upplever samma symptom. Kan ju undra om det har med besprutning att göra...
  ina. 6 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Åt du skalet också?
  Nils. 24 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Avokado är en riktig superfrukt med mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Dom nyttiga fetterna består främst av enkelomättat fett som har förmåga att sänka den dåliga kolesterolhalten och höja den bättre. Omega 3 fettsyrorna bidrar till att förhindra rynkor, förbättra hjärnkapaciteten och lindra smärta som vid artrit. Avokado innehåller även oljesyra, en byggsten för omega 9, som är bra för huden och verkar antiinflammatoriskt. Avokado innehåller också mycket E-vitamin som hjälper till att bevara huden mjuk, smidig och frisk samtidigt som håret får extra glans. Kaliumhalten är också hög vilket hjälper till att reglera blodtrycket och är bra för musklerna. Det finns också gott om fibrer, folsyra och vitamin C, A och B samt magnesium. Källa: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=911&tem=3
  felicia. 17 dec 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ät avocado för att det är gott. Ska man hålla på att räkna upp alla fördelar som olika grönsaker och framförallt fettrika vegetabilier har så hinner man aldrig käka något. Oljesyra, wow, verkligen svårt att få i sig. *ironi*
  Rickard. 18 dec 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är enkelt att mogna hårda avokados. Alt som behövs är bananer or en papper påse. Läg de tilsammans, slut och vänta ett par dagar. Advokado blir mjuka och mogna :) .
  Tomasz. 20 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!