E 251 - Natriumnitrat (konserveringsmedel)

E-nummer Konservering. 24 okt 2008.

FUNKTION
Konserveringsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Förekommer naturligt. Kallas också chilesalpeter.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i ost, saltade köttvaror och fiskvaror i marinad eller inläggning. (Anv. dessutom som gödningsmedel.)


KÄNDA HÄLSORISKER
Kan skada blodets syreupptagningsförmåga hos barn under sex månader. Omdiskuterat ämne med cancereffekt i vissa djurförsök.
RSS

6 kommentarer

 • Köpte en hushållsost igår och noterade ej detta E-nummer förrän jag kom hem. Enligt E-nummerguiden så kan ämnet orsaka huvudvärk, illamående, yrsel och anfåddhet, och är förbjudet i livsmedel för barn. Den osten åkte i soporna, oöppnad.
  gunilla. 21 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Löjligt. Salpeter är lika naturligt salt som andra mineralsalter och har använts i hundratals år. Det hämtas från saltslätter i Chile. För mycket salt kan höja blodtrycket och då kan man få huvudvärk, men ett par ostskivor....
  Robert. 14 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det där med cancerframkallande ska man ta i akt men annars låter dem som om bara överkänsliga personer reagerar men är inte 100% säker.
  Emma. 17 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Natriumnitrat används även som fryspunktsnedsättande tillsasmedel i cementhaltiga byggmaterial under byggnadsprocessen.
  Berra. 7 apr 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det finns inga tecken på att småmängder av nitrater är skadliga för kroppen ämnet finns, som jag förstått det, naturligt i kroppen. Vad jag vill komma till är att oavsett så finns det ingen anledning att slänga en ost bara för den innehåller nitrater. Det man ifrågasätter är om dagliga intag av nitrater i större mängder kan orsaka skada. Hemma så har vi minskat intaget av nitrater, dvs ökat intag av andra produkter som ägg, frukt och ost som konserveras med sorbinsyra (E202).
  Roger. 15 mar 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nitrater hittar man i stort sett vilken råvara som helst. Rödbetor, spenat och mangold har extra höga halter. De sägs till och med vara väldigt bra för uthållighet vid konditionsträning men jag kan varken bekräfta eller dementera detta, har inte läst på ngt nämligen.
  Rickard. 16 mar 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!