Sardeller

Livsmedel STU. 12 mar 2015.

Sardeller är det svenska namnet på den inläggning, vanlig runt Medelhavet, av fisken ansjovis (latin: Engraulis encrasicholus) oftast inlagd i olja och salt. Ibland förekommer också kryddor, tex kapris. Säljs i glasburkar och plåtkonserv. (De i glasburk tenderar att vara bäst.)

Fransmännen kallar dem anchois, engelsmännen anchovis. I Sverige ibland benämnt ”äkta ansjovis”.

Sardeller är mycket salta och smakrika varför de passar utmärkt som sälta i olika maträtter, t.ex. sallader, Wienerschnitzel och såser.

OBS! Inte att förväxlas med den svenska inläggningen av skarpsill med sandelolja och kryddor som förvillande nog går under namnet Ansjovis.

Se upp för
förpackningar där datumet har gått ut (det är ändå mycket lång hållbarhet). Oljan härsknar och fisken förlorar konsistens. Självklart ska den vara gjord på just ansjovis och inte annan fisk.

Leta efter
dem med bara olivolja och havssalt tillsatt. De stora livsmedelskedjorna brukar ha ett dåligt sortiment av sardeller. Solrosolja är vanligt men leta just efter olivolja istället.

Tips
Experimentera med sardeller när du behöver sälta. Många gånger ger det en ny dimension till en maträtt.
Sardeller har också smak av umami och påminner lite om fisksås.

Se också ansjovis >>

 

Sardelltanter i Syd-fransk fabrik

Bild: Glada damer stoppar sardellerna på burk i liten sardellfabrik i södra Frankrike.RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Senaste blogginlägg

  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!