E 551 - Kiseldioxid (övriga tillsatser)

E-nummer Övriga. 26 okt 2008.

FUNKTION
Klumpförebyggande medel.


FRAMSTÄLLNING
Naturligt förekommande mineral.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. livsmedel i pulverform, skivad ost, ris och till ytbehandling av korv.


KÄNDA HÄLSORISKER
-


RSS

2 kommentarer

  • På Shenet kan man läsa följande om framställningen: Tillverkning: Kvarts kokas i soda under tryck till en tjock vätska av natriumsilikat = vattenglas, som utsatt för saltsyra eller svavelsyra förvandlas till en gelémassa. Massan vattenfiltreras ren från koksalt, renas med syror eller alkalier, torkas och mals i särskilda kolloidkvarnar till kolloidal form, d.v.s. extremt små partiklar; tiondelar av tusendels mm eller mindre. Olika framställningsmetoder ger olika typer som lämpar sig för att rena luft och gaser respektive vätskor och oljor. Hur kan man kalla detta för ett naturligt förekommande mineral då?
    Carina. 1 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Antagligen för att det ÄR ett naturligt förekommande mineral. Fast framställningsprocessen var ju inte beskriven, så den får vi tacka för.
    Johan. 4 nov 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!