E 150c - Sockerkulör, ammoniakprocessen (färgämne)

E-nummer Färg. 2 jun 2015.

FUNKTION

Färgämne som ger röd-brun-mörkbrun-svart kulör.


FRAMSTÄLLNING

Framställs genom upphettning av socker med tillsats av ammoniak eller ammoniumsalter.

 

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Sockerkulör är det mest använda färgämnet i livsmedel.

KÄNDA HÄLSORISKER
-RSS

3 kommentarer

  • Jag är överkänslig mot E150 (tror framför allt C-varianten), och funderar över vad det kan bero på. Och om jag är den enda som reagerar på detta. Jag får kliande eksem i ansiktet och vid öronen, och det tar flera dagar innan de försvinner. Första gången det bröt ut var vid jul för många år sedan. Jag älskade julmust (innehåller E150), och jag tror att jag överkonsumerade. När jag först fick eksem kunde jag inte förstå vad orsaken till detta var. Efter nyår försvann eksemen, men sen dök de upp lite nu och då. Jag började med ett detektivarbete, och till slut hittade jag den enda gemensamma nämnaren, och det var E150. Jag har konsekvent undvikit E150, och har varit fri från eksem. Men för några veckor sedan började jag äta gluten och mjölkfritt (är allergisk åtminstone mot mjölkprotein), och helt plötsligt kom eksem igen i ansiktet. Jag hittade snart källan, och det var mina nyinköpta glutenfria flingor, fruktmusli från Finax. Den innehåller just E150C. Så otroligt irriterande med alla dessa onödiga tillsatser! Jag har aldrig tidigare stött på någon annan som är allergisk mot detta. Jag har googlat runt, men inte sett något. Jag skriver därför in en egen kommentar kring detta, så finns det i alla fall noterat att man faktiskt kan reagera på det vanligaste (och säkraste?) färgämnet vi har.
    Eva. 23 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag reagerar också på varor med dessa tillsatser i. Magen pajar ihop helt och får magkramper. När jag var liten fick jag sveda när jag kissade om jag drack bl.a. julmust. Så nog finns de som reagerar på skiten allt... Och varför hålls det tyst?
    Åsa. 1 apr 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag reagerar också, men endast på den som heter e150. Detta var för många år sedan i pepparkakor och i päroncider. Blir svullen under ögonen och i halsen och mår allmänt sämst då.
    Rose. 14 okt 2016 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!