E 153 - Vegetabiliskt kol (färgämne)

E-nummer Färg. 3 jun 2015.

FUNKTION

Färgämne som ger svart kulör.


FRAMSTÄLLNING

Framställs genom förkolning av växtråvaror.

 

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används i t.ex. sylt och gelé.

 

KÄNDA HÄLSORISKER

-


RSS

6 kommentarer

 • Man har hittat spår av bekämpningsmedlet Hexythiazox i E153. Livsmedelsverket: http://tinyurl.com/27cgvje
  Anna. 1 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det finns spår av bekämpningsmedel i många råvaror, främst frukt och grönt. MEN det är under de gränsvärden som finns varför det är ofarligt. Men om man är orolig kan man ju alltid köpa KRAV-odlad mat.
  Anna. 1 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Gränsvärden ... Vi har ingen aning om vad och hur mycket något påverkar oss. Gränsvärdena bygger på kunskap som vi har i dag, inte den vi har i morgon.
  Tomorrow. 11 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag läste i en bok, kommer inte ihåg vilken(kanske var det Michael Pollans), att formeln för hur man beräknar gränsvärden för tillsatser i mat utformades på 1800-talet någon gång. Om den formeln tillämpas fullt ut i dag har jag ingen aning om, men hur ska vi som individer få veta var övre gränsen för ett gränsvärde ligger? Och hur ska vi veta hur mycket vi får i oss varje dag av resp. ämne när det inte behöver anges i ingrediensförteckningar? Livsmedelsindustrin har ett syniskt sätt att behandla människor på. Vi ska nog betrakta oss som någon slags försökskaniner i livsmedelsindustrins värld. Det finns bara ett sätt att försöka rädda sin egen hälsa och det är att äta helt tillsatsfritt och gärna ekologiskt. Det går, även om det kräver mer av den som handlar och lagar maten. Men det blir godare med riktiga råvaror!
  Agneta. 13 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • @agneta Men det absolut bästa är ju att odla sin egen potatis, sallad, kött osv osv. då vet man ju till 100% att det inte är förorenat! (för att detta är rätt så mkt bättre än KRAV märkt)
  Basse. 7 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Basse! Vi är många som bor i lägenhet utan tillgång till odlingslott och liknande, så vi är hänvisade till vad marknaden kan erbjuda oss. Krav/ekologiskt från livsmedelskedjorna och Bondens marknad räcker för mig
  Bettan. 7 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!