Äppeljuice – must

Livsmedel ÅÄÖ. 5 dec 2018.

 

äppelmust


För bara ett par år sedan var den mesta äppeljuicen brun och genomskinlig med en mycket begränsad äppelsmak. Den grumliga ofiltrerade varianten, som oftast är mer smakrik och lik smaken av äpple, har dock blivit vanligare.


Juice får en produkt i princip bara heta om inget tillsatts. Undantaget är juice framställd från koncentrat, vilket ofta är det som säljs på tetrapack. I dessa får man dels återföra det vatten som man tog bort när den koncentrerades, men även de aromämnen som samtidigt utvunnits.


Äppelmust får till skillnad från äppeljuice inte vara framställd från koncentrat. Ofta är äppeljuice såväl som äppelmust pastöriserad, vilket tar bort en del smak men förlänger hållbarheten.


Se upp för
äppeldrycker som undviker ordet juice och istället slingrar sig med ord som t ex ”dryck” – i så fall är det något lurt och innehållet är inte ren juice.


Leta efter
ofiltrerad must som inte kommer från koncentrat. Numera finns det en uppsjö med lokala musterier vars produkter man kan köpa i många butiker. Det är också vanligt med must som bara kommer från en sorts äpplen. Även större varumärken har numera ofiltrerade juicer som inte är gjorda från koncentrat.


Ekologiskt

Must finns bland annat från Englamust, Juic Organic, Värmdö musteri och Kivik Årets skörd. Ekologiskt juice från koncentrat finns från flera stora märken.


Tips
När det är höst och äpplen finns i överflöd i trädgårdar och parker, leta då upp närmaste musteri och musta din egen juice. Där får du ofta råd om hur du kan göra med hållbarheten. En del av musten kanske du rentav låter jäsa till cider.
appeljuice

Bild: Mustning på Rosenhill, Ekerö. Lasta direkt i äppelpressen, 10 minuter senare är jäshinken för cider full.RSS

4 kommentarer

 • hur är det med tropicanas juice (äpple och apelsin) ? Enligt innehållsdekl innehåller den 100% frukt och tillsatt vitamin.
  malin. 12 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om man inte har ett musteri i närheten kan man i alla fall göra äppeldricka. Riv eller kör äpplen i en matberedare och häll på kallt vatten och låt stå i tre eller fem dygn. Sila och tillsätt socker och citronsyra och lite askorbinsyra (enligt Vår kokbok). Det är kanske inte lika nyttigt som ren äppeljuice, men väldigt gott.
  Hans. 16 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Som du kan läsa i "Hemlige kocken, har tropicanas juice väntat mycket länge på att komma från pressning till konsument. Åtminstone apelsinerna pressas och görs till koncentrat, om får vänta i månader innan de blandas med vatten och förpackas till juice.
  Therese. 12 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hur är det egentligen med tillsatt socker i juice? 8 § Beteckningen på fruktjuice som tillförts någon form av socker för sötningsändamål skall innehålla ordet ”sötad” eller orden ”med tillsatt socker”, följt av en uppgift om den högsta mängd socker som tillförts. Denna mängd skall beräknas som torrsubstans och uttryckas i gram per liter.
  Kenneth. 1 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!