av-fallfrukt_fix4

Äppeljuice – must

Livsmedel ÅÄÖ. 9 mar 2015.

 

äppelmust

 

Juice får en produkt bara heta om inget tillsatts, undantaget är vatten om det återföres i samma mängd som det man tog bort när koncentratet tillverkades. Det är tråkigt att vi är vana vid att äppeljuice, ska vara den bruna och klara drycken, som tyvärr ganska ofta är karaktärslös. Mer naturlig tycks den grumliga varianten – den ofiltrerade – som oftast är mer smakrik och lik smaken av äpple.
Många gånger är äppeljuice högpastöriserad, vilket tar bort smak men förlänger hållbarheten.


Se upp för
äppeldrycker som undviker ordet juice och istället slingrar sig med ord som t ex ”dryck” – i så fall är det något lurt.


Leta efter
drycker med relativt kort hållbarhet och helst ofiltrerad. Exempel på ofiltrerade varianter är must från Kiviks Årets skörd med fruktkött, Brämhult och danska Urtekram. Intressantast är kanske lilla Tranaholms Musteri i uppländska Östhammar. Deras must smakar olika beroende på vilken äppelsort som har använts och äppelvalet anges till och med på flaskan. Det finns också många andra bra tillverkare t.ex. Kullamust.


Ekologiskt
Ekofrukt i Hallstahammar (Ekolådan), Saltå Kvarn, Coops Änglamark och danska Rynkeby gör god Kravmärkt filtrerad äppeljuice av standardsnitt.


Tips
När det är höst och äpplen finns i överflöd i trädgårdar och parker, leta då upp närmaste musteri och musta din egen juice. Där får du ofta råd om hur du kan göra med hållbarheten. En del av musten kanske du rentav låter jäsa till cider.
appeljuice

Bild: Mustning på Rosenhill, Ekerö. Lasta direkt i äppelpressen, 10 minuter senare är jäshinken för cider full.RSS

4 kommentarer

 • hur är det med tropicanas juice (äpple och apelsin) ? Enligt innehållsdekl innehåller den 100% frukt och tillsatt vitamin.
  malin. 12 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om man inte har ett musteri i närheten kan man i alla fall göra äppeldricka. Riv eller kör äpplen i en matberedare och häll på kallt vatten och låt stå i tre eller fem dygn. Sila och tillsätt socker och citronsyra och lite askorbinsyra (enligt Vår kokbok). Det är kanske inte lika nyttigt som ren äppeljuice, men väldigt gott.
  Hans. 16 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Som du kan läsa i "Hemlige kocken, har tropicanas juice väntat mycket länge på att komma från pressning till konsument. Åtminstone apelsinerna pressas och görs till koncentrat, om får vänta i månader innan de blandas med vatten och förpackas till juice.
  Therese. 12 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hur är det egentligen med tillsatt socker i juice? 8 § Beteckningen på fruktjuice som tillförts någon form av socker för sötningsändamål skall innehålla ordet ”sötad” eller orden ”med tillsatt socker”, följt av en uppgift om den högsta mängd socker som tillförts. Denna mängd skall beräknas som torrsubstans och uttryckas i gram per liter.
  Kenneth. 1 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste nyheter

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3