Bananer

Livsmedel AB. 6 dec 2018.

Av ca 400 sorter får vi hålla tillgodo med nästan bara en och samma sort, Cavendish. Numera kan man i välsorterade butiker hitta några andra varianter som kokbananer och minibananer. Exportbananer måste tyvärr skördas innan de är mogna för att inte ruttna under transport. Det innebär med all säkerhet att smaken inte blir som om de hade fått mogna på plats.


Se upp för
Stora bananer, som mest smakar träigt.

Leta efter
Kravmärkta bananer. De är oftast godare. De är mindre och sötare och de är odlade utan kemiska gifter. Märkningen Rainforest Alliance (en liten groda) blir också vanligare. Där är ekologisk odling inte ett krav men märkningen ska främja biologisk mångfald, bevarandet av regnskogen och miljövänliga förhållanden.

Säsong
Hela året.

Tips
Ju mindre grönt en banan har på skalet desto sötare är den. Matbananer passar utmärkt i starkt kryddade maträtter. Undvik att förvara bananer i kylskåp. De blir svarta och förlorar sin smak.RSS

3 kommentarer

  • Bananen är den mest besprutade grödan i världen! Köp ekologiska bananer! Så får arbetaren ett värdigare liv speciellt om man också köper fairtrade.
    Mattias Holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Visserligen en petitess i sammanhanget, men varför är kravmärkta bananer ofta förpackade i plastpåsar medan icke-kravmärkta ligger lösa. Finns det någon anledning till att den annars onödiga plastpåsen behövs?
    Andreas Hallgren. 19 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bananer förpackas tydligen i plast för att de i butiken aldrig ska kunna förväxlas eller blandas upp med de icke-kravmärkta bananerna.. hoppas att det tills lut blir som på konsum runt hörnet, där endast kravmärkta bananer säljs!
    Banan Lola. 21 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!