Omnivore's dilemma

Lästips Alla lästips. 14 jul 2014.

Allätarens största dilemma är att han kan fråga sig: Vad ska jag äta till middag? Michael Pollan beskriver matlandskapet, från hur maten odlas till vår egen vånda när vi står inför middagsvalet. Boken är allvarlig och rolig, öppnar ens ögon inför hur man resonerar inom den konventionella matproduktionen, inom den nya ekologiska storindustrin och den mindre självförsörjande gården. Frågan som allätaren egentligen borde ställa sig är kanske: Vad borde jag äta till middag? Valet påverkar nämligen hälsan, din egen, dina barns och hela miljöns hälsa. (Penguin books).
/Anna Karin Strand Nilsson  (2008)

Har just läst en förenklad version av boken (Young readers edition, undertitel "The secrets behind what you eat"). Det är riktigt inspirerande att läsa del 3 i boken kallad "The Local Sustainable Meal" som till största delen handlar om Pollans vecka som arbetare hos Joel Salatin på Polyface farm i Virginia. Där får Michael handgripligen lära sig ett annorlunda och ganska storskaligt och samtidigt hållbart jordbruk baserat på gräs, som ger direkt och indirekt föda till nötkreatur, kycklingar, höns, grisar, kaniner etc. Riktigt häftigt. Finns det något liknande i Sverige?
/Björn Bernhardson (Feb 2014)


RSS

3 kommentarer

  • En mycket bra bok! Jag vill även rekommendera "In Defence of Food: An Eater’s Manifesto" av samma författare.
    Björn Gustafsson. 12 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej, Jag har läst emn till av MP:s finurliga och, praktiska och tänkvärda böcker: "Food Rules, an eater,s manual" (rekommenderar även den). Ang Björns fråga (feb 2014) om Joel Salatin, så behövs det många tusen fler sådana bönder i världen. Joel är en inspirationskälla med mycket och lång erfarenhet. Jag vet för lite om det för att säga att det finns någon som gör hans grej i Sverige. Men det handlar ju om praktiskt tillämpad och ganska storskalig permakultur. Om du kollar/kontaktar www.stjarnsund.nu eller www.permakultur.se (kolla in deras Projektkarta Sverige) så kanske de kan hjälpa dig. Jag har förresten haft kontakt med några organisationen Jord på Trynet (fick Änglamarksprist 2014) , kolla in dem också: http://www.jordpatrynet.se/
    Mårten Thorslund, www.matsvinnet.se. 17 jun 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • I Värmland, Västra Ämtervik, finns Ridgedale Permacultur. En riktigt intressant gård. Deras facebooksida är på engelska: https://www.facebook.com/ridgedalepermaculture
    Mejja. 22 sep 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Lästips

Det finns mängder av kokböcker, det ges ut en om dagen i Sverige! Men det finns också en annan typ av böcker om mat, kloka böcker om det vi odlar, föder upp, köper och äter. Här finns ett urval, tipsa gärna om fler!


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!