Blomkål

Livsmedel AB. 5 dec 2018.

Blomkål består som sin släkting broccolin av hårt slutna samlingar blomknoppar som inte får utvecklas. Blomkålen har gott om mineraler och vitaminer, inte minst vitamin C. Har odlats i Europa sedan 1500-talet, men växer faktiskt i vild form så långt upp som i södra Storbritannien.


Se upp för

blomkål som inte är knaprig. Hoppa över de huvuden som känns mjuka eller har svarta fläckar redan i affären. Som fryst blir blomkålen bara trist och vattnig.


Leta efter

buketter med gräddvit färg, bladen ska vara friskt gröna. Det finns också violetta och gröna former.


Säsong

Juni till oktober, kanske rentav november. Kommer oftast från Italien eller Spanien, men odlas också i Sverige. Ekologisk brukar inte vara svåra att hitta.


Tips

Riktigt färsk blomkål är underbart knaprig och god att äta rå. Små huvuden kan kokas hela, försiktigt, och ätas med en dressing gjord på god olivolja, finhackade sardeller, pressad citron och rivet citronskal och hackad persilja. Blomkålsbuketter som mjuknat i kylskåpet är oftast felförvarade, men går utmärkt att använda till puré.RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!