Blåbärssoppa

Livsmedel AB. 5 dec 2018.

Huvudingrediensen när man kokar en klassisk blåbärssoppa är förstås blåbär.  Soppan sötas med socker och reds av med lite potatismjöl.


Se upp för

Förtjockningsmedel! T ex hydroxipropyldistärkelsefosfat (E 1442), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407) eller någon typ av modifierad stärkelse. En annan varningsklocka är att C-vitamin är tillsatt, vilket inte behövs i en riktig soppa eftersom blåbär är naturligt rika på vitaminet.


Leta efter

En bra blåbärssoppa innehåller mycket blåbär och lite annat. Färdigblandad soppa är dessutom att föredra framför pulversoppa. Om något märke måste rekommenderas så blir det – i brist på annat – Sagolika soppors blåbärssoppa. Men även den lämnar mycket i övrigt att önska. 


Ekologiskt

Naturens skafferi har en ekologisk blåbärssoppa.


Tips

Varför inte prova att koka egen soppa? Skogarna, och frysdiskarna, är fulla av bär. Har man bara bären går det på tre minuter.
RSS

2 kommentarer

  • För att göra livet lättare. Här är receptet för 8 portioner: 1 liter färska eller frysta blåbär 1 dl socker 1 liter vatten 1 msk potatismjöl Gör så här: Rensa och skölj bären. Frysta bär sköljer du inte. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt blåbär och koka i 3 minuter. Smaka av och se om det är lagom sött. Rör ut potismjölet samt tillsätt det under omrörning. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Koka upp blåbärssoppan. Servera blåbärssoppan kall eller varm.
    Carola Berggren. 15 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Se upp för citronsyran. Googla och kolla tillverkningen. Folk får besvär av den.
    Eva isacsson. 23 mar 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!