Apelsinjuice

Livsmedel AB. 16 maj 2019.

För att apelsinjuice ska vara så god och nyttig som möjligt ska den drickas direkt efter pressningen. Men tyvärr händer idag mycket på vägen mellan presseriet och konsumenten. Den mesta av juicen koncentreras och pastöriseras direkt efter pressningen för att kunna fraktas längre och lättare. När man tar bort vattnet försvinner dock även en hel del av smaken, varför även aromämnen utvinns under koncentreringen och återförs när juicen blandas ut i samband med paketeringen.


Även juice som framställs som mer färsk än andra sorter kan har pressats för upp till ett år sedan. Den pressas då direkt efter apelsinskörden i de länder där odlingen sker, men den kan sedan pastöriseras upprepade gånger under hantering och transport och kan i slutändan vara upp till ett år gammal innan den når konsumenten. Jätteföretaget Tropicana kallade tidigare sin juice som var tillverkad på detta sätt för färskpressad, men skriver numera "100% pure squeezed fruit".


Se upp för

Juice från koncentrat. Det liknar mycket lite det man får i glaset då man pressar själv. Om tillverkaren antyder att juicen skulle vara färskpressad, behöver det inte betyda att själva juicen är färsk, utan endast att frukten var det när den pressades.


Leta efter

Juicer som är så nyligen pressade och så lite behandlade som möjligt. Juice som inte är tillverkade av koncentrat har blivit lättare att få tag på, men opastöriserad apelsinjuice är fortfarande svårt att finna. Loviseberg i Tumba gör dock en helt opastöriserad juice, vilket samtidigt innebär att den är synnerligen färsk. Brämhults och Ica Selections juicer är också bra alternativ till hemmapressad juice. Dessa pressas kort före leverans till butikerna, men pastöriseras lätt för att få lite längre hållbarhet i flaskan. Gemensamt för dessa juicer är att de varierar i smak efter säsong och tillgång på frukt, till skillnad från större tillverkare som pressar längre i förväg som blandar sina juicer så att de uppnår samma smak hela året om.


Säsong
Bästa säsongen för apelsiner är vintern, då smakar den färskpressade juicen också godast.

Ekologiskt

De flesta ekologiska varianterna är framställda från koncentrat, men det finns några undantag, bland annat Saltå kvarns och Ica I love eco Nypressad. Brämhults säljer även en ekologisk juice, men endast under apelsinskörden.RSS

9 kommentarer

 • Hur är Willys färskpressade juice?
  Mats . 11 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Stämmer in i Mats fråga, hur är det med Willys färskpressade juice?
  Gabriel. 13 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hur är det med hälsoriskerna med koncentrat?
  Ellen. 4 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Brämhults nypressade är lätt värmebehandlade = pastöriserade Loviseberg är pressade rakt ner i flaskan vad jag har läst på, det måste väl betyda att Lovisebergs produkt har mer vitamniner kvar eller hur?
  Robban. 18 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ica selection apelsinjuice är den enda på marknaden som är opastöriserad. Ännu. http://www.ninasmat.se/recept/matrecept-bilder/DSC_0059.jpg
  Nina. 18 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är alltså Loviseberg som tillverkar ICAs opastöriserade.
  Anna Karin,Äkta vara. 19 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Brämhults juicer har ju tappat rejält i kvalitet efter att ha blivit uppköpta och flyttade till Danmark. Det finns inte en chans att pastörisering inte blivit hårdare. Det känns ju på smaken. Att dom dessutom började med 850ml flaskor utan att sänka priset alls blev ju dessutom en prishöjning som heter duga. Det slutade med att jag inte köper något alls från Rynkeby. Köper jag juice blir det från Herrljunga eller Loviseberg.
  Johan. 24 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Loviseberg är rena skräpet. Plastflaska som inte går att panta(de flesta slänger den därför=Blir sakta till mikroplaster=kommer ini vårat vatten och mat. Dessutom är det billiga frukter pfta från länder med extra mycket gifter Bojkott av alla plastflaskeproducenter sominte går att panta.Gör juice hemma..
  Mats. 26 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Mats, denna målgrupp som söker äkta vara tillhör nog dom som återvinner mer än andra. Det är ingen anledning att bojkotta juicen i sig, det är en annan diskussion även om exempelvis glas kunnat vara bättre. Jag känner helt klart STOR skillnad på denna juice jämfört med alla andra på marknaden. Skulle vara intressant att veta vart fruktens ursprung deklareras efter dina påståenden? Självklart bäst att pressa juice själv, frågan är dock vad på hyllan som är mest äkta av juiceförpackningar.
  John. 7 feb 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!