av-fallfrukt_fix4

Wasabi

Livsmedel VWXYZ. 9 mar 2015.

Får du wasabi till din sushi är det troligtvis inte wasabi du får. Äkta Wasabi japonica växer längs bergsbäckar i Japan och på ön Sachalin i Ryssland, och når sällan hit. Det vi äter som wasabi är istället pepparrot och tillsatser, inte minst färgämne som ger den dess illgröna färg.

Se upp för

pepparrotsröran som du numera kan köpa i nästan vilken livsmedelsbutik som helst. Om du inte gillar den vill säga. Försök köpa den så att du får den så tillsatsfri och lite illgrön som möjligt.

Leta efter

Äkta wasabipulver går att få tag i, men det är inte så lätt. VIssa välsorterade asiataffärer kan ha och Risberg Import har ett märke som heter Namida.

Ekologiskt

Det finns faktiskt ekologiskt äkta wasabipulver, odlat i Nya Zeeland, men det är oklart om någon i Sverige importerar.


RSS

6 kommentarer

 • Hej, skulle idag handla Wasabi -har aldrig använt tidigare -till ett recept. Måste alltid läsa på ALLA ingredienser då min dotter är glutenintolerant. ( Vi är även laktosintoleranta men det finns piller för). Jag blev mycket förvånad! Wasabi tuben för 38:- innehöll pepparrot och som Mats Eric säger massa tillsatser och färgämnen, tycker detta är ren lurendrejeri! Är det verkligen tilllåtet? Det blev en tub pepparrot med inte lika många tillsatser. Den var nog dubbel så stor och kostade 13:-....... Marie N
  Marie Nordfeldt. 9 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag har provat wasabin från Haväng och den var fantastisk! Ganska billig tyckte jag och förbättrar sushin ofantligt! Inser nu att enda gången jag smakat riktig wasabi tidigare, har varit när jag ätit wasabidoppade torkade ärtor. Den köpta sushin från olika restauranger jag povat har däremot inte innehållit riktig wasabi.
  Anna. 24 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Enligt japaner jag pratat med, så är nästan all wasabi färgad och smaksatt pepparrot. Äkta wasabi är tydligen svårodlad och därmed sällsynt och väldigt dyr. Stämmer detta? I så fall använder jag hellre färskriven pepparrot.
  Eva. 25 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Äkta wasabipulver på Cajsa Warg? Vilket jävla bullshit, pepparot, senap och en massa olika färgämnen och lite annat skit... Skulle helt ärligt gissa på att det är 99,99% helt omöjligt att få tag på äkta Wasabi i hela norden... Trevlig helg...
  Fredrik. 6 jan 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jo, så är det. 99,99% av den wasabi du får i Sverige är gjord av pepparot. Den äkta varan är svårodlad men finns i Japan, Nya Zeeland, Australien och USA. Wasabi-roten håller sig i bara 2veckor efter skörd. Det finns dock malen och fryst wasabi att få tag på. Det finns även varianter på wasabipulver (av pepparrot) som innehåller naturliga färgämnen. För glutenfritt måste man nog hitta den äkta varan, vilket är lättast att hitta i Sverige som en fryst kräm i en liten påse. Tänk lite: Om wasabin är så dyr och obeständig, tror du verkligen att producenterna lägger sånt på sina billiga snacks såsom wasabidoppade ärter? _All_ wasabi i pulverform innehåller knappt någon wasabi. Den tillför nämligen ingenting till pulvret då den härsknat. Många pulver har även stärkelse i olika former för att binda vatten och hålla bra pasta/krämighet. Man behöver inte wasabi till sushin i ärlighetens namn. Det är bara snabbmatskulturen som har fått för sig det.
  BusyBee. 25 jun 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Busy bee, Nej man behöva inte Wasabi om man inte vill ha äkta smak och äkta sushi,, MEN vill man nu prova på att smaka på original rätten, DÅ måste man ha rett sushi samt den äkta Wasabi, anas är det som att få en Oxe hamburger , gjort "vegetarisk" he he. fusk,
  Ole Damborg. 5 jan 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste nyheter

Senaste blogginlägg

Medlemmsannons_ny