Nötkött

Livsmedel MNO. 16 sep 2009.

Det är svårt att köpa nötkött. Det kostar en slant och man vill att det ska bli bra, inte segt eller torrt. I butiken ligger köttet inplastat och är svårt att bedöma. Inte finns det någon att fråga heller. Kanske bäst att köpa köttfärs i alla fall...

De manuella köttavdelningarna läggs ned. Kyldiskarna med centralpackat kött blir längre och längre, trots det blir det svårare och svårare att hitta udda styckningsdelar. I linje med det blir det allt svårare att skaffa sig kunskap om köttet vi vill köpa.

Se upp för
Konnässörer väljer kött från kor, inte från ungtjurar som trots det är det vanligaste bland svenska uppfödare. En ko som kalvat sägs ha det möraste köttet. Men det som kan förstöra köttet mest är en stressad transport och oro inför slakten. Då kan till och med den möraste ko bli hård. Gå till en affär där du kan fråga varifrån köttet kommer.

Se också upp för köttfärs med lång hållbarhet. Färs ska vara nymalen, om du har möjlighet be att få köttet malet. Det går i saluhallar och bättre livsmedelsbutiker.
  
Leta efter
Specialbutiker eller butiker med manuell köttavdelning. Där kan de förhoppningsvis sin sak och kan svara på dina frågor om uppfödning, slakt och styckningsdelar, och  ge dig tips om tillagning.

Hängmörat eller vaccummörat? Välj det första, åtminstone om du vill ha en bit att steka i panna, som oxfilé, entrecôte, eller biff. Det är dyrare men väl värt vartenda öre. Ät sådant kött mer sällan, så är det lättare att få råd.

Leta efter kött som passar det du ska laga. Köp framdelskött som högrev och märgpipa om du vill göra en gryta.

Ekologiskt
Det är skillnad i smak på djur som har betat naturligt och fått hö, istället för att få spannmål. Väljer du ekologiskt kött ökar chansen till det.
1. En gryta av billigare framdelskött har tiden som viktig ingrediens. Men – effektiv tid behöver det inte ta mer än 20 minuter. Ställ grytan i ugnen på 100 grader och hitta på något annat under de två–tre timmar grytan blir färdig. Du behöver inte vara rädd för att det ska koka över eller bränna vid.

2. Om du oroar dig över att äta nötkött av klimatskäl och inte får tag i kött från djur som inte utfordrats med spannmål, prova hjortkött. Det är det vilt som mest liknar nötköttet.


Efterfrågan på ekologiskt kött har ökat och producenter och tillverkare börjar svara på kundernas krav. Saltå började våren 2009 att sälja biodynamiskt kött från tre gårdar från Södermanland och Östergötland. Går att köpa, eller fråga efter i välsorterade Ica-butiker. Hösten 2009 lanserar Coop ett bredare sortiment av lamm, fläsk och nöt. Köttet är Kravmärkt och kommer från östra mellansverige.RSS

1 kommentar

  • Ät gärna malet kött, men mal det själv! Jag har aldrig vågat lita 100 % på det malda i butiken, särskilt inte lågprisvarianterna. Köp ytterlår, det ger mest valuta för pengarna eftersom det ger lite svinn, dvs det blir ytterst lite att skära bort. Till nöds kan man ta högrev, men svinner blir mer om man inte vill äta putset. Skaffa en bra hushållsmaskin med kvarn så kan du både mala och baka för samma investering. Fråga dig hur mycket råvaran var värd innan de i butiken eller på fabriken malde den fört att sedan med kort hållbarhet kunna sälja den färdiga färsen till lågt pris. Hur mycket senor, hinnor och fett och maskinurbenat kött kom med i lågprisfärsen. Det känns tryggt att se vad man stoppar i munnen. Köp dessutom lie skinkbitar, mal dessa och blanda in 25 % i den färdiga färsen så blir det godare. Är du lite händig så köp en färsk skinka, svåla av den, ta bort en del fett och skär dessutom ut skinksnitslar, av resten kan du göra gryta eller mala till färs. Tips, Citygross är en av de få som fortfarande säljer oplastat kött. Lycka till!
    nad. 21 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!