Köttfärs

Livsmedel JKL. 24 feb 2014.

Köttfärs är förmodligen Sveriges mest sålda köttråvara. Den ingår i nationalrätterna köttbullar, hamburgare och köttfärssås. Den säljs så mycket att det nästan blivit omöjligt i vissa affärer att få tag i det billigare framdelsköttet att koka gryta eller soppa på: allt mals ner till köttfärs. I centralpackeriet har man bestämt att köttfärsen behövs i standardstora förpackningar och med standardmalning. Efter hård kritik har man nu lyckats få fram en finare malning även om den är långtifrån så vacker som precis nymald köttfärs. Köttfärsen är också hållbar i 8 dagar. Någon möjlighet att se och lukta sig till om färsen är ankommen finns inte förrän man kommer hem och ska lägga den i pannan. Då kan det vara så dags.
   
Se upp för
Centralpackad köttfärs i slutet av sin hållbarhetstid. Vem vet hur köttfärs ska bete sig som inte ha fått bli gammal i en naturlig process?    

Leta efter
Nymalen köttfärs. Försök att handla i butik med manuell charkdisk. Där kan du få köttfärsen malen medan du väntar. Då vet du att den är färsk.      

Ekologiskt
Välj ekologisk köttfärs av samma skäl som du väljer ekologiskt helt kött. Djuren får naturligt bete under längre tid och får en bättre smak.   


RSS

2 kommentarer

  • Köttfärs vill man ha nymald javisst. Men det gäller också att kvarnarna är rena och fräscha . Svårt att kontrollera.
    Göran Nyberg. 11 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur kan du vara säker på att butiksmald färs är bättre. Erfareheten säger att butikel mal allt som inte går att sälja som styckdetalj. centralpackat kött är noga kontrollerat och håller oftast upp mot två dagar efter datum för sista förbrukning.
    Anders Bergback. 18 mar 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3