Honung

Livsmedel GHI. 10 dec 2018.

Honung är den produkt som bin framställer av pollen och nektar. För att få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort. Trots det är fusket med honung omfattande. Honung är det sjätte vanligaste livsmedlet som det fuskas med inom EU. Bland annat handlar det om att tillverkarna har spätt ut honungen med billigare sockerarter, som fruktos- eller majssirap, eller att man skriver att honungen är exempelvis svensk istället för importerad. 


All honung är i färskt tillstånd rinnande, men med tiden kristalliseras den, vilket innebär att den blir fast och inte längre genomskinlig. Akaciahonung, som huvudsakligen kommer från Ungern, har dock en sammansättning av sockerarter som gör att den förblir flytande.


Eftersom den flytande honungen är eftertraktad försöker vissa tillverkare förhindra kristalliseringen. Det kan man bland annat göra genom att värma upp den till 85 grader under en längre tid, vilket dock förändrar smaken och förstör mycket av nyttigheterna i honungen. Ett annat sätt är att blanda ut den med exempelvis fruktossirap.

 

Se upp för

billig importhonung. Här framgår det ofta inte varifrån råvaran kommer. Står det bara att det är en "blandning av EU-honung och icke EU-honung" eller liknande kan man gissa att tillverkaren inte har varit lika noga med vad som har hamnat i burken. Ursprunget kan dessutom variera kraftigt, beroende på priser och tillgång från olika länder. Undvik också processad industrihonung som har värmebehandlats.

 

Leta efter

honung där ursprunget framgår, helst lokalproducerad sådan där biodlaren namnges. Mer småskalig honung värms oftast inte mer än obetydligt och man kan i större utsträckning lita på att man verkligen får vad man betalar för. Den smakar dessutom ofta betydligt mer och aromen kan även skilja sig åt betydligt beroende på från vilka blommor som bina har hämtat sin nektar, jämfört med utslätade blandningar av bulkhonung. Svenskt sigill har också startat en certifiering av svensk honung som ska garantera god kvalitet och frånvaro av fusk.


Ekologiskt

Det finns numera många EU-ekologiska sorter. Fler är också Krav-märkta, bland annat av varumärkena Änglamark, Favorit, I love eco, Lune de miel och Urtekram.Läs mer

Ny märkning mot honungsfusk >>

Misstänkt honungsfusk utreds >>

Falsk honung stoppad >> 
RSS

6 kommentarer

 • Min pojkväns morfar har sin egen biodling och när det är säsong så känns det som om hela skafferiet är fyllt med honungsburkar! Men det går åt, jag använder honungen till det mesta, både i matlagning och när jag bakar. Man känner stor skillnad mellan den hemodlade honungen och den man får i butiken, efter att ha smakat på denna honung så smakar butikshonungen faktiskt enbart socker! Rekommenderar alla att leta upp en riktig biodlare och hanlda där istället, inte bara för smakens skull utan också för nyttigheten!
  Mikaela Nordgaard. 10 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej! Vart i stockholm kan man hitta kallslungad eller rå/raw helt oupphettad honung? Verkar vara svårt att vara helt säker på vilka produkter som verkligen är helt oupphettade. Vore väldigt tacksam för svar.
  an. 2 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är gott och väl att biodlarna kallslungar sin honung och jag handlar gärna ekologiskt men helst KRAV-märkt där omtanken även gäller de producerande djuren! Nu är bina sjuka och dör, p.g.a. odlarnas girighet att byta ut deras insamlade honung mot socker vilket inte ger dem skydd mot sjukdomar och försvagar dem. Detta är en miljökatastrof som jag inte finner nämnd någonstans här på sajten. Är starkt frestad att börja med naturlig biodling själv. I längden är det av ondo att manipulera djur och växter.
  sara. 14 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej. Har hört detta med att byta ut socker mot honung, men aldrig att det skulle vara problem. Kan detta bidra till moderna bi-sjukdomar? Har du bra fakta liggande någonstans, någon länk, så man kan få läsa? Mvh Jonathan
  Jonathan Odqvist. 9 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Svar till an: Sök på biodlarna, det finns nog en lokalbiodlare som du kan köpa och fråga om honungen.
  Sofia . 24 feb 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det säljs fortfarande fejkhonung från turkiet med 4% honungsarom
  Mikko. 6 maj 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!