Läskedryck

Livsmedel JKL. 24 feb 2014.

Oftast består läsk av kolsyrat vatten, socker och färgämnen och konstgjorda aromer och ofta också emulgerings- och stabiliseringsmedel.

 

Se upp för

ord som tex ”smultronsmak” och andra smaker som naturligtvis inte varit i närheten av den äkta varan. Läs som vanligt innehållet, då vissa är värre än andra. Light/diet läsk är om möjligt ännu värre då även sockret måste ersättas av konstgjorda substitut som tex aspartam, acesulfam K och cyklamat. Se upp för de drycker som fortfarande innehåller natriumbensoat, vilket kan orsaka hyperaktivitet hos barn, enligt en uppmärksammad studie från universitetet i brittiska Southampton.

 

Leta efter

de med kort innehållsförteckning och hög juicehalt. När det gäller cola så finns exempelvis Cool Cola från www.ørbæk-bryggeri.nu gjort på kolsyrat vatten, rörsocker, kolanöt, citronsyra och naturlig arom.

 

Ekologiskt

Coops Änglamark har två Kravmärkta läskedrycker, päron- respektive äppeldryck med ciderkaraktär. Juicehalten ligger strax över 20 procent, vilket inte är tillräckligt för att klara sig utan aromämne.

 

Tips

Köp koncentrerad juice och späd med kolsyrat vatten. Använd gärna äppeljuice så blir läsken ciderinspirerad. På detta sätt får man en läsk som inte innehåller några tillsatser och inget tillsatt socker. Mycket uppskattat av barnen.RSS

5 kommentarer

 • vi började med att blanda koncentrerad äpplejuice och kolsyrat vatten för ca 3 år sen, och ungarna tycker det är gott.
  Jeannette. 16 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Aspartam är farligt! Rapporter har visat att detta ämne som företag i USA tjärnar miljarder på kan vara cancerframkallande. Man borde egetligen förbjuda ämnet helt. Då ämnet också är 200 gånger sötare(!) än socker är jag inte förvånad över den fetmaepidemi som sprider sig speciellt över västvärlden!
  mattias holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag är bara arton år. Jag har sedan några år tillbaka varit välmedveten om aspartam. Jag dricker mycket hellre läsk än att dricka exempelvis Fun Light. Light produkter aktar jag mig väldigt noga för. Jag dricker varken det eller läsk. Vatten, bra juice och annat är det bästa. Det är bra att böckerna kom ut så att sådana här nyheter uppdagas!
  Sofia. 21 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • En bättre idé är väl att göra en blindtest av de läsksorter som intresserar en och sedan dricka den som är godast? Och helt enkelt strunta i juicehalten.
  David. 22 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ny på sidan, är det här jag ska skriva tips eller bara allmänna kommentarer? Greenly har en KRAV-märkt läsk. I den är det inga aromämnen. Består av kolsyrat mineralvatten, rörsocker, juice och syra (askorbin eller citron beroende på vilken smak det är på läsken)
  Kicki. 25 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3