Pizza

Livsmedel PQR. 27 feb 2014.

En ”bröd + man tager vad man haver”-maträtt från Italien som världen runt förändrats till ibland nästa oigenkännlighet. Den traditionella pizzan bakas som ett tunt bröd med Medelhavsregionens läckerheter på.

 

Se upp för

frysta pizzor. De är värst. T.ex. Grandiosa ”Mozzarella, tomat och pesto” har bl.a. emulgeringsmedel E 471, färgämne E 160a, smältsalt E 331, surhetsreglerande medel E 330. Denna pesto-pizza innehåller inegn basilika utan istället spenat med basilika-arom. Eller Dr Oetker ”Ristorante Pizza vegetale” med bl.a. rismjö, brännvinsvinäger, surhetsreglerande medel, antioxidationsmedel, hydroliserat sojaprotein, modifierad stärkelse, karamelliserat socker, dextros, morotspulver, maltodextrin, maltos. Coops frysta Capricciosa innehåller två konserveringsmedel - själv när jag gör äkta vara-pizza håller den sig fint i frysen.

 

Leta efter

pizza från en lokal pizzabagare som du kan fråga vad den innehåller.

 

Tips

Gör egen pizza. Det är inte särskilt svårt, du vet vad som är i den, det går ganska snabbt, det är billigare och roligt. Vill du inte göra degen så brukar man kunna köpa en eller två degklumpar från den pizzeria för en tia eller så.

 

Prova att göra den franska pissaladière som variation. Liknar pizza med har ingen tomatsås istället sauterad lök och sardeller och oftast utan ost. Mycket gott!


RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!