Lamm

Livsmedel JKL. 6 dec 2018.

Lamm är förmodligen det köttdjur som föds upp på det mest naturliga viset. De får gå ute och de får beta hela sitt liv. Förutom den goda smaken är det ett av skälen till varför vi köper lammkött.


Det är allt mer sällan som man hör orden "lamm smakar som kofta". Det har vi nog det mångkulturella Sverige och vårt eget resande att tacka som lärt oss att använda lamm på ett annat sätt. I själva verket har lammköttet har fått sig ett uppsving. Nu kräver konsumenterna lamm året runt, inte bara på hösten då lammen traditionellt slaktas. Många svenska uppfödare har svarat genom att börja med vårlamm, resten av behovet täcks av import från framför allt Irland och Nya Zeeland.


Se upp för

Lamm som färdats runt halva jordklotet. Kanske gott men onödigt. 


Leta efter

Lammkött när det är höst. Det är som allra godast då. Välj också ekologiskt. Även om "konventionella" höstlamm också får gå ute i stort sett hela sin levnad är den ekologiska transporten och slakten skonsammare. Djuret blir mindre stressat vilket gör köttet mörare.


Säsong

Hösten alltså. Vill man ha lamm till påsk i Sverige duger inte betet. Vårlammen, även de ekologiska, går mestadels inomhus och får spannmålsfoder som vilket annat köttdjur som helst. Smaken blir helt enkelt mer utslätad.


Tips

Köp ett helt eller halvt lamm på hösten. Säljs direkt från bonden där man ofta kan sätta upp sig på intresselista, eller via exempelvis nätbutiker som Gården direkt. Det går också, då det är säsong att köpa helt eller halvt lamm i vanlig butik, åtminstone där det finns manuell charkdisk. De kanske inte alltid skyltar om det, men det kan gå att beställa. Försök att spara en stek till tidig vår så får du din påskstek med rätt smak.RSS

2 kommentarer

  • Hur menar du när du skriver att den ekologiska transporten och slakten är skonsammar? Jag tycker också att man ska handla ekologiskt, men vill vi få fler att göra det kan vi inte bara hitta på argument för det.
    stina. 5 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om köttet ska KRAV märkas så ska även slakteriet vara KRAV märkt med extra höga krav på djuromsorg mm. Sedan finns det olika ekologiska märkningar med olika regler. Men håller med om att det finns andra argument för eko som är tyngre. Förutom djurvälvärden bidrar ekologiskat uppförning till den biologiska mångfalden som blir när djur får beta fritt. Gräsbetande djur blir även både ett godare och häslosammare kött med naturligt hög andel omega 3. Även klimatvinsten jämfört med djur som föds upp på resurskrävande kraftfoder. Om man vill undvika tillsatser och konstigheter i mat är eko-lamm också bättre och ett perspektiv som Äkta vara borde lyfta fram mer. Konventionella matas mer med foder med tillsatser, bla antiparasit medel, I ekologisk uppfödning minimerar man parasiter istället genom större betesområden och växelbruk.
    Annika. 6 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!