Kakao

Livsmedel JKL. 6 dec 2018.

Kakaoträdet, theobróma cacáo, växer i ett bälte runt ekvatorn. De tre vanligaste bönsorterna heter Criollo, och Forastero. Den förstnämnda anses mest delikat och ömtålig, medan den andra står för 80 procent av produktionen. Den sistnämnda står för 10–15 procent och används ofta i blandningar.

Kakaoträdets frön fermenteras, torkas och rostas. Därefter pressas och mals bönorna till kakaomassa. Ur denna massa pressas en del av fettet ut och blir kakaosmör som används i tillverkningen av choklad. Återstoden mals till kakaopulver.

Man kan möjligen tro att kakaopulver är ren produkt. Det är det, men vissa producenter har svårt att hålla fingrarna borta från tillsatsburken. Vissa tillverkare behandlar pulvret med surhetsreglerande medel, så kallad alkalisering, för att öka lösligheten och mildra, eller försvaga om man så vill, smaken. Vissa tillverkare deklarerar surhetsreglerande medel på ingrediensförteckningen, vilket tyder på att det finns rester kvar av detta i produkten. I bland tillsätter man också naturlig eller syntetisk vaniljarom.

Se upp för
Kakao som innehåller syntetisk vaniljarom (vanillin) har som tur är blivit ovanligare, men det kan förekomma. Icas kakao av eget märke innehåller två surhetsreglerande medel: E501, kaliumkarbonat, och E524, natriumhydroxid, eller kaustiksoda som det också kallas.

Leta efter
Ä-märkt kakao, så sliper du tillsatser i kakaon.


Ekologiskt

Det finns ekologiska kakaopulver av flera märken, bland annat butikernas egna. Ofta innehåller de dock någon form av surhetsreglerande medel.


Tips
Gör din egen blandning till mjölkchoklad, då slipper du översötad, vanilinstinn dryck. Rör först ut kakao och socker i lite varm mjölk eller grädde, då blir det färre kakaoklumpar i chokladen.


Exempel på Ä-märkta kakaoprodukter:RSS

9 kommentarer

 • Kung Markattas kakao är den bästa jag hittat. Rejäl och full kakaosmak. En smula socker och några äkta vaniljkorn gör den till en kulinarisk upplevelse.
  gunilla. 22 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • jag tyckte att det var konstigt att kakao innehåller mer än bara kakao. jag skrev till ögonkakao och frågade om aromämnena, de svarade att kakao smaksatts sedan aztekernas tid.. undanflykt för att dölja dålig kvalitet på kakaon?
  mimmi. 20 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Enligt Coop så är kaliumkarbonat ett processhjälpmedel för att kakaon ska få sin karakteristiska smak, och att det står med i innehållsförteckningen för att det kan finnas spår kvar. De kunde svara på varför andra företag inte deklarerade det i sin innehållsförteckning, vilket de ju borde göra om kakaon alltid behandlas så och det finns spår kvar.
  Malin. 27 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Enligt Fazer som gör Ögon Kakao innehåller deras produkt kakao, vanillin och kanelolja, där de två sistnämnda går under beteckningen aromer. Fazer hävdar att smaksätta kakao med vanillin och kryddor är en gammal tradition från de gamla Aztekerna och att deras recept grundar sig på ett gammalt svenskt recept från 1910. Att receptet är från 1910 låter troligt, men att Aztekerna använde vanillin är väl mer tveksamt efter som vanillinet kunde framställas kemiskt från mitten av 1800-talet (http://en.wikipedia.org/wiki/Vanillin).
  Henrik. 7 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag älskar också kung markattas produkter och framförallt cacao, men här är ju en betydande prisskillnad. Jag skulle gärna se att detta diskuteras mera. Bra mat kostar och jag tycker att dessa alternativ ska finnas, men samtidigt får vi inte glömma de som inte har råd att köpa dessa produkter. Det måste finnas alternativ och debatten måste nyanseras!
  maria. 15 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • I vissa chokladaffärer händer det att man kan på tag i Valrhonas kakaopulver. Det förefaller sakna tillsatser och smakar ljuvligt. Den ena nackdelen är priset (ca 95 kr för 250 gr). Kakaopulvret räcker dock länge.
  Marie S. 31 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Valhronas chokladkakor innehåller faktiskt tillsatser. Det ska vara en riktig fin choklad men så är alltså inte fallet. Kan då tänka mig att deras kakao kan vara trixat med
  Harry boy. 31 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Fazers Cacao innehåller sedan 2010 inga aromer.
  Konsumentkontakt Fazer. 31 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Minns hur god ögonkakao var. Numera smakar den ingenting. Vad har de gjort? Var kan msn köpa ren kakao utan tillsatser? Man kan köpa kaffebönor och rosta dom så varför inte kakao.
  Evs. 14 jan 2020 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!