Hasselnötter

Livsmedel GHI. 16 dec 2019.

En råvara man inte behöver vara orolig för, eller? Hösten 2008 stals en last med hasselnötter från ett grossistlager i Hamburg. Polisen varnade tjuvarna att nötterna de stulit var farliga, ungefär som brukar sägas då läkemedel stjäls från apotek eller vårdcentraler. Nötterna innehöll fortfarande rester av en giftig gas man använt i lagerhållningen av nötterna. Nötterna avgiftas innan de hamnar hos kund, men det hade man inte hunnit med innan tjuven varit framme.


Hasselnöten är en av våra få inhemska ätliga nötter, även om det mesta som äts är importerat från Turkiet. Den har hamnat i skymundan för den mer kontinentala valnöten i matlagning, är inte lika inställsam som mandeln och börjar slås ut av amerikainspirerade recept där pekannöt ingår.


Se upp för

Blandade påsar med nötter då det fortfarande är långt kvar till jul. Det är med största sannolikhet förra årets nötter och kan vara dåliga. Undvik också färdighackade nötter. De är både dyrare, smakar mindre och har en begränsad hållbarhet. Längst hållbarhet har oskalade nötter.


Leta efter

Ekologiska nötter så är du närmare att veta att nötterna inte är behandlade med gift. Utbudet är hyggligt när det gäller skalade nötter, svårare är det att hitta hela.


Tips

De flesta sorters nötter blir godast om man rostar dem lite i torr stekpanna, särskilt hasselnöten når nya dimensioner. Använd hasselnöt i sallad eller till mat och efterrätter.


Säsong

Under hösten och vintern kommer de färska nötterna, passa på. Gillar du hasselnötter, köp bara det, istället för att köpa en blandad påse nötter där krakmandeln alltid blir kvar.RSS

4 kommentarer

 • Jag kan inte äta hasselnötter (känner även av spår av hasselnötter) eftersom jag får klåda i svalget och små blåsor på kanten av tungan. Jag har testat för allergi men fick inget utslag. Jag anses därför vara överkänslig istället. Kan detta kanske ha att göra med att nötterna är behandlade med gift? Jag är även extremt känslig för kemikalier och konserveringsmedel i hudvårdsprodukter.
  Tina. 17 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tina: Reaktion på hasselnöt kan också bero på att man egentligen är allergisk björk, så kallad korsreaktion. Man kan även reagera på andra ämnen som har liknande uppbyggnad tex äpple.
  Malin. 17 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Malin: Tack för tipset! Jo jag känner till det men jag är inte allergisk alls, inte mot björk heller. Jag får helt enkelt låta bli att äta de där hasselnötterna även i fortsättningen.
  Tina. 17 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Bor på ett ställe med mycket hasselbuskar. Hur ska man gå tillväga om man vill utnyttja denna resurs? När ska nötterna skördas, hur ska de se ut, hur ska de förvaras osv?
  Veronica. 15 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!