av-fallfrukt_fix4

Chokladdryck

Livsmedel CDEF. 11 aug 2016.

Dryck bestående av kakao, socker och mjölk, som serveras antingen varm eller kall. Den kan köpas färdigblandad, som till exempel Pucko, eller som ett pulver – då ofta kallat O’boy, oavsett om det rör sig om just detta märke.


Se upp för

Aromämnen är ständigt närvarande, vare sig det är pulver eller färdigblandad dryck. Vanillin, som är ett syntetiskt vaniljsmakämne, ingår i nästan alla produkter, vilket är mycket märkligt eftersom väl ingen skulle komma på tanken att blanda i vare sig vanilj eller vanillinsocker i sin hemgjorda choklad. Troligen beror det på att aromämnen är billigare än kakao, som oftast bara utgör mellan 15 och 20 procent av innehållet i produkterna.


Även dyra och exklusiva produkter innehåller ofta skräp i form av stabiliseringsmedel och aromämnen.


Leta efter

Oxfams ekologiska och rättvisemärkta chockladdryckspulver innehåller tre delar rörsocker och en del kakaopulver, och inget mer.


Ekologiskt

Förutom Oxfams pulver finns det andra ekologiska chokladdryckspulver, men de innehåller alla ett eller flera Enummer, ofta emulgeringsmedlet lecitin (E 322). Aromämnet vanillin har i Icas I love eco och Coops Änglamark bytts ut mot riktig vanilj eller vaniljextrakt.


Tips

Hur svårt är det egentligen att själv blanda kakao och socker med mjölk? Ett tips för att slippa kakaoklumparna är att röra ut kakaon och sockret i lite varm mjölk först.Exempel på Ä-märkta chokladdrycksprodukter:RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3