Anka

Livsmedel AB. 5 dec 2018.

Ankan har inte riktigt hamnat på svenskarnas middagsbord än, även om den är mycket vanlig i exempelvis Frankrike. Anklever har många hört talas om, men kanske inte ätit. Fransk anklever är förknippad med tvångsmatning av ankorna för att levern ska bli ljus och fet. I Sverige och i flera andra EU-länder är tvångsmatningen förbjuden.


Den kommersiella ankuppfödningen i Sverige har minskat kraftigtt, och sedan Bangs upphörde med ankslakt år 2008, slaktas bara drygt 1 000 ankor om året, att jämföra med stadigt ökande kycklingproduktionen, över 70 miljoner slaktkycklingar per år.  En anka får leva 50–56 dagar innan den slaktas.


Leta efter

Ankbröst är kanske det enklaste att hantera. Franska sådana finns ibland färska till helgen i välsorterade butiker eller i saluhallen. Ibland går det att hitta i frysdisken. I frysen kan man också hitta konfiterade anklår som alltså bara ska hettas upp innan servering. Finns också som konserv och i vakuumförpackning. Svensk anka kan vara svårare att hitta, men det går att hitta mindre producenter eller handla via internet exempelvis hos Gården direkt som har ett större kontaktnät.


Tips

Glöm inte att prova att laga helstekt anka! Ungefär som att steka kyckling. Ger en del mat men fråga i disken om portionsberäkningen.

Ankägg ger häftiga omeletter!


Säsong

Med hjälp av reglering av ljuset kan ankorna värpa ägg året om.RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!