Pumpa

Livsmedel PQR. 6 dec 2017.

Tillhör liksom squash och melon gurkfamiljen och kommer ursprungligen ifrån Amerika. Till Europa kom de på 1500-talet. Det finns en mängd pumpasorter och det är inte ovanligt att finna exemplar som väger 50 kg. De vanligaste sorterna vi ser i butik är Butternut, Hokkaido (Uchiki Kuri) och Muscat. De passar alla bra till ugnsbakning, soppor, pajer och inläggning. 

Pumpor kallas också för vintersquash, har tjockt skal och fullt utvecklade frön. En pumpa är alltså en mogen frukt till skillnad från sommarsquash eller zucchini som är en mindre, mera omogen frukt med tunnare skal. 


Leta efter
Svenskodlad. Pumpa håller sig flera månader i svalt utrymme.


Säsong
Augusti - November


Tips
Pumpan skalas och kärnor och den trådiga väven tas bort innan man använder köttet. Kärnorna kan man rensa ur och rosta lätt i torr stekpanna eller i ugnen. Gott som snacks med lite salt på.
RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!