Aprikoser

Livsmedel AB. 6 dec 2018.

Kombinationen av saftighet och smakrikhet hos en perfekt mogen och nyplockad aprikos är svåröverträffad. Men helst bör den njutas på plats och de flesta aprikoser som säljs i Sverige innebär bortkastade pengar. Aprikosen är mycket känslig och blir lätt soggig av långa transporter. Därför plockas de ofta omogna från träden. Majoriteten av dem som saluförs i svenska butiker är fortfarande omogna när de läggs på hyllan och de kommer heller aldrig att mogna. Men det går att få tag i bra exemplar även här, om man följer odlingssäsongen och lär sig hur den mogna frukten ska se ut. Bäst är att i juni och juli köpa spanska, franska och italienska aprikoser.

 


Se upp för
Bleka, grönaktiga och hårda. Om det bara finns sådana, avstå hellre!


Leta efter
Trinda gulorangea frukter. Små prickar i skalet påverkar inte smaken, men välj bort dem som är skrumpna eller har stötskador.


Säsong
Juni- Augusti


Tips
Godast naturella. De kan också kokas till kompott, marmelad eller användas i paj.
RSS

3 kommentarer

  • Var får jag tag på torkade saftiga aprikoser utan konserveringsmedel?
    Yvonne. 21 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Yvonne! Så gott som alla torkade aprikoser (och fikon) kommer från Turkiet. Jag har två tv-kanaler som handlar om jordbruk/jordbruksprodukter från jord till butik. Om du visste hur dessa produkter behandlas/produceras, skulle du aldrig stoppa i din mun. Jag älskar båda dessa frukter båda som färsk och som torkad, men köper de aldrig, varken här i Sverige eller i Turkiet.
    Ed. 23 jan 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ed, du som älskar dom, var köper du dom?? Är ekologiska torkade lika hemska?
    Vera. 24 jan 2016 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!