Prinskorv

Livsmedel PQR. 5 mar 2015.

Scans julprinskorv behöver två stabiliseringsmedel, de tidigare förbjudna fosfaterna E 450 och E451, för att binda den stora mängden vatten. Korven har heller inte rökts på riktigt sätt utan bara duschats med rökarom. Det hindrar inte Scan från att stolt kalla sin industriprodukt för "en svensk julbordsklassiker". Kötthalten i denna korv ligger på 61 procent, vilket är samma nivå som i Scans vanliga prinskorv med tunt skinn. Här placerar sig Willys prinskorv något snäpp högre, med 64 procent, men då får man samtidigt i sig den ifrågasatta smakförstärkaren E 621.


Ekologiskt
På Coops hyllor finns Änglamarks prinskorv "från ekologiska gårdar" men med samma låga kötthalt som Scans konventionella. Något kravmärke finns inte eftersom korven innehåller konserveringsmedlet nitrit, vilket Kravreglerna inte tillåter. Nitrithalten i ekologiska charkprodukter får dock bara vara hälften så hög som i konventionella. Inte heller Mälarcharks ekologiska korv är Kravmärkt, trots att kötthalten här är uppe i 73 procent och korven, som kan köpas i Sörmland och i vissa Stockholmsbutiker, är stoppad i naturtarm från får. Mälarchark tillverkar även en Kravmärkt prinskorv, men den säljs bara till storkökskunder. Enligt företaget har denna nitritfria korv, som är något blek innan den tillagas och har 17 dagars hållbarhet istället för normala 20-25, tyvärr visat sig vara svårsåld till allmänheten. Den enda Kravmärkta prinskorven i butik kommer från Järna Odlarring.
RSS

5 kommentarer

 • Någon som vet vart jag kan få tag på prinskorv och vanlig korv utan tillsatser i Västra Götaland, Kronobergs län, småland eller Halland?? tack på förhand!
  Emma . 14 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ingelstakalkon har väldigt goda korvar med en hög kötthalt.
  Linnea. 15 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag tror man bör undvika Ingelstas produklter. Industriuppfödd fågel är inte kul. Mälarcharks KRAV-korv kan sedan en tid köpas via deras nätbutik. Tyvärr blir frakten oproportionerligt dyr vid små mängder, men kan man gå ihop några stycken så... http://butik.malarchark.se/Shop/Index.php?sArtId=2301 Mats-Eric, tack för att du lagt ut så mycket information! Verkligen jättebra. :-)
  hemul. 24 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Åkes hemlagade i Tingsryd kan rekommenderas. Isterband, grillkorv och falukorv utan tillsatser.
  Jan Bärtås. 24 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Åkes hemlagade har även prinskorv, cognacsmedwurst, fläsk, och helt underbar leverpastej samt sylta (där man ser de rivna köttbitarna). Rekommenderas oerhört varmt.
  Peter Häggstrand. 12 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!