Gårdarnas mat

Lästips Alla lästips. 8 nov 2008.

För några år gjorde kocken Maximillian Lundin en uppgörelse med sig själv. Han skulle i största möjliga utsträckning utelsuta importerade produkter i sin matlagning. Istället skulle han använda svenska livsmedel eller motsvarande ekologiska. Det var inte lätt att gå från "allting-finns-alltid"-utbudet till att helt och hållet utgå från vad som finns, säsong för säsong.

Långt ifrån alla tände på hans idé. Men de som trodde på den strömmade till restaurangen Street där han verkade.

Sedan var han med om att dra igång Matbruket som skulle möjliggöra för andra restauranger, och vanliga konsumenter att handla efter säsong.

Nu har han skrivit boken Gårdarnas mat. Den är mer än bara en kokbok med vackra restaurangrecep –  den är vår lots genom säsongerna, en reportageresa genom det äkta Mat-Sverige, visualiserad genom bilder av fotografen Jakob Fridholm.

Det finns egentligen bara ett problem med boken: Det tar ett år att laga sig igenom recepten om jag ska följa dess intention, att laga efter säsong. Det är snart vinter och jag kan få laga confiterad öring med krispig rotselleri och äppel- och senapskompott. Men den ugnsbakade flundran med surkålsraka, sockerärter, blomkål och selleriskum får jag längta efter länge.

RSS

1 kommentar

  • På bibliotek kan man låna "ANTRPOSOFIN:enkritisk granskning" utgiven på Leopard förlag. Här finns förklaring till motståndet mot konstgödning! På samma nivå ligger Steiners råd att bota syfilis med kvicksilver! Kosmiska krafter. Läs och lär så du slipper bli lurad!
    lennart torrstensson. 8 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Lästips

Det finns mängder av kokböcker, det ges ut en om dagen i Sverige! Men det finns också en annan typ av böcker om mat, kloka böcker om det vi odlar, föder upp, köper och äter. Här finns ett urval, tipsa gärna om fler!


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!