Pancetta

Livsmedel PQR. 27 feb 2014.

Pancetta är saltat och lufttorkat sidfläsk späckat med umami. Säljs rullad och som flattorkad, ibland hårt packad i exempelvis lagerblad

Se upp för
Sådant som kallas pancetta, men där den vanligen långsamma tillverkningsmetoden skyndats på så att aromerna behöver hjälp på traven på konstlad väg. Man blir så glad när man ser att Coop börjat med rullad pancetta, ända tills man ser att aromer kommer på tredje plats i ingredienslistan. Det betyder ganska mycket aromer. Normalt brukar de ligga mot slutet eftersom de är mycket potenta.

Leta efter
Finns i saluhallar och charkuterier, men också i välsorterade charkdiskar i större livsmedelsbutiker. På Daglivs i Stockholm har det gått att hitta den hårt torkade flata pancettan, snörad med lagerblad. Jo den är dyr, men smaken är så rik att det behövs väldigt lite för att åstadkomma mycket.

Tips
Pancetta används med fördel i små mängder som krydda. Prova till stekt Karl Johan-svamp eller i en koncentrerad tomatsås.RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!