Apelsiner

Livsmedel AB. 6 dec 2018.

Som kund får man sällan någon annan information än "Apelsiner/Spanien: 19.99".

Många handlare struntar i att följa EU:s regler och vi lär oss aldrig att skilja på de olika apelsinsorterna. Om frukten säljs direkt ur lådan ska etiketten med sorten vara väl synlig och om apelsinerna exponeras på annat sätt måste sorten anges på skylten. 

Den sicilianska blodapelsinen tarocco, med sin perfekta balans mellan syra och sötma, anses av många kännare vara världens godaste apelsin. Men den är en ganska sällsynt gäst i våra butiker, även om det på senare tid har blivit lite vanligare. Om det inte finns i din butik så be den ansvariga att ta hem.
 
Dessutom finns under taroccosäsongen , februari-mars, en annan blodapelsinsort på den likriktade svenska marknaden. Den heter moro och saluförs gärna inslagen i papper med märket Gyllene Korset. Även denna blodapelsin håller hög kvalitet, smaken är dock något kärvare än taroccons. Som bäst är moron i slutet av januari och i februari då den är härligt blodröd. Papperet har ingen annan funktion än att skapa en exklusiv känsla och möjliggöra ett högre pris. 

Säsongen för blonda medelhavsapelsiner är desto längre, från oktober till maj. Först kommer spanska navelinas (okt-jan), med den karakteristiska babyfrukten inbäddad i blomänden. De är stora, kärnfria och lätta att skala och dela upp i klyftor. Den som pressar sin egen juice av denna sort bör dricka den direkt eftersom den snabbt blir besk, även i kylen. 

Nästa huvudgrupp är marockanska salustianas (dec-jan), en smakrik söt frukt som är så gott som kärnfri. Säsongens sista sort är valencia late som är ganska svårskalad, men desto saftigare, vilket gör att den passar bra att pressa eller göra saft på. 

De flesta apelsiner vi köper kommer från jättelika plantager och utsätts för stora mängder kemiska bekämpningsmedel. Efter skörd behandlas de dessutom med antimögelmedel och vax för att förlänga hållbarheten. Vid de stickprovskontroller som de nationella livsmedelsverken genomför upptäcks ofta att apelsinskalet innehåller rester av de kemiska ämnen som frukterna kommit i kontakt med. Om man ändå vill använda skalet bör det rengöras i ljummet vatten.

Se upp för
Apelsiner som säljs på sommaren och under tidig höst. De är oftast torra, sega och tråkiga.

Leta efter
Tunnskaliga sorter som i allmänhet är saftigare än tjockskaliga. Välj apelsiner som är fasta och tunga för sin storlek. Färgen på skalet säger inte mycket om smaken. Somliga sorter kan vara svagt grönaktiga och ändå perfekt mogna.

Säsong
Oktober-maj
 
Ekologiskt
Även Kravmärkta apelsiner får sprayas med vissa bekämpningsmedel. Kopparsulfat tillåts exempelvis i begränsad mängd. Istället för konstgödsel får bland annat fiskprodukter och algen kelp användas, utöver vanligt gödsel. Ekologiska apelsiner får vaxas, men inte behandlas med antimögelmedel. Hållbarheten blir därmed något kortare.

Tips
Några tunt skivade apelsiner med sockerlag som kokats upp med en kanelstång och några stjärnanis blir en supergod efterrätt tillsammans med lättvispad grädde.


RSS

4 kommentarer

 • Egentligen gäller min fundering citroner, men citrus som citrus: För några år sedan kunde man köpa ekologiska citroner styckvis, nu säljs de i nätpåsar med 4 eller 5 styck per påse. Då när vi köpte dem en och en hade vi minst lika stora eller större problem med att de ruttnade i kylskåpet som vi har nu, när de ofrånkomligen blir liggande längre eftersom man måste köpa så många på en gång. Vad har har hänt med eko-citronerna? Har man börjat behandla dem med något för att förlänga hållbarheten?
  Eva. 11 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • "Apelsinjuice 1000ml Vår ekologiska apelsinjuice är gjord på ekologiska apelsiner. Det innebär att apelsinerna inte är besprutade med kemiska bekämpningsmedel eller odlade med hjälp av konstgödsel. På så vis är det ekologiska jordbruket snällare mot naturen och främjar den biologiska mångfalden" så står det på axfood.se ang Garants ekologiska apelsinjuice. Vem ska man tro på? Enligt dem är ju inte ekologiska apelsuner besprutade?
  Micke. 9 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Inte besprutade med "kemiska" bekämpningsmedel betyder ju tyvärr inte att dem är helt fria från besprutning.
  Christoffer. 7 maj 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej! Skulle du kunna förklara hur man vaxar apelsiner? Tack, Elin
  Elin. 14 apr 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!