Ansjovis

Livsmedel AB. 20 dec 2019.

Ansjovis är inlagda små fiskar av arten skrapsill (Sprattus sprattus). Namnet till trots är den alltså inte gjord av de fiskar som på t ex franska och engelska kallas för ansjovis (Engraulidae) och som även de görs till en inläggning, som kallas för sardeller på svenska. 


Till skillnad från sardeller, som oftast bara är saltade, är den svenska ansjovisen inlagd med en ättiksinläggning som liknar den som används till matjessill. Framförallt märks en tydligt kryddig karaktär av bland annat kanel, kryddpeppar, ingefära, nejlika, lagerblad samt sandelträ. Säljs ofta som inlagda filéer, men hela inlagda fiskar finns också.

 

Ansjovis kan ätas som pålägg eller användas för att ge smak åt maträtter etc, bland annat i Janssons frestelse.

 

Se upp för

Sardeller, om det verkligen är ansjovis du är ute efter. Den äkta fisken ansjovis säljs i Sverige under namnet sardell. Var vaksam när du läser recept i kokböcker som översatts från t.ex engelska till svenska; för ofta avses då sardeller när det står ansjovis.

 

Se också sardeller >>
RSS

1 kommentar

  • Beträffande ansjovis så har ni skrivit “skrapsill” på flera ställen. Jag vill bara påpeka att det heter -skarpsill- så det inte uppstår missförstånd.
    Bertil Arvekvist. 22 jan 2020 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!