Sill

Livsmedel STU. 20 dec 2019.


Sill är en klassisk rätt på det svenska smörgåsbordet. När sillen leker om våren och hösten är den lätt att fånga i stor mängd. För att bevara den till resten av året saltas den kraftig. När det så är dags att äta den vattnar man först ur en del av saltet och lägger sedan in den i ättikslag och smaksätts. Ättiksinläggningen används dels för smakens skull, men gör också att den håller sig längre.


Trots det innehåller så gott som alla köpta varianter ytterligare konserveringsmedel, i regel såväl natriumbensoat (E211) och kaliumsorbat (E202). Vissa varianter innehåller dessutom olika förtjockningsmedel och färgämnen. Det gäller till exempel ofta mer trögflytande inläggningar som skärgårdssill, senapssill med flera.

 

Se upp för
Tjocka och krämiga inläggningar som oftast innehåller fler tillsatser.

 

Leta efter
Butikernas egna sillinläggningar. Men glöm inte att fråga efter ingrediensförteckningen. Det har nämligen inte alltid inläggningen själva.

 

Ekologiskt

Det finns bland annat Krav-märkt sill från Änglamark och Abba, men dessa är inte ekologiska. Flera av ingredienserna är ekologiskt producerade och själva fisken är Krav-certifierad, men inläggningen innehåller ett i ekologiska produkter otillåtet konserveringsmedel, natriumbensoat (E211). Krav tillåter detta i just fiskprodukter, vilket alltså EU:s regler för ekologiskt inte gör. Produkten är därför inte märkt med EU:s märkning för ekologiskt och får heller inte kallas för ekologisk.

 

Tips
Köp hela saltade sillar eller filéer alternativt färska eller frysta filéer och gör en lag med egen kryddning. De filéer som går att köpa urvattnade innehåller tillsatser.
RSS

6 kommentarer

 • Om jag vill göra matjessill hur ska jag göra då? Hittar inget recept på det.
  Veronica. 15 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ungefär hur lång är hållbarheten på egen inlagd sill?
  Anders Hedman. 26 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Anders Hedman: Svårt att svara på då det beror på 6 faktorer: 1. pH-halten i den färdiga produkten. 2. Hur bra råvaror du använder dig av. 3. Om kylkedjan på inköpta råvaror har brytits eller inte. 4. I vilken temperatur du förvarar den färdiga produkten. 5. Hygienien i ditt kök samt hos dig själv (handhygien) när du tillreder produkten. 6. Vilka råvaror du använder till just ditt recept. Lycka Till!
  Joakimn Färdig. 26 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej.Jag lade in löksill till jul och undrar nu om samma sill kan ätas nu i påsk? Burken är öppnad. Tacksam för svar. Vänliga hälsningar Marianne
  marianne baumgartner. 2 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Marianne: Se min kommentar ovan det beror alltså på 6 faktorer om den kan ätas eller inte. Troligen är ok... Det går heller inte lukta och smaka sig till om en vara är farlig eller inte.
  Joakimn Färdig. 3 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • JAAA jag har hittat inlagd sill utan konserveringsmedel E211 och E202 och vill bara dela med mig av den infon!! :) Det är "Prinsens sill & sallader" som har flera olika sorters inlagda sillar helt utan några tillsatser! www.prinsenab.se På deras hemsida finns produkterna och återförsäljare. Jag hittade den på Ica Sannegården i Göteborg. Underbart att äta sill nu till jul,har undvikit det i många år just pga tillsatserna! Hälsningar Tina
  Tina. 3 nov 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!