Köttbullar

Livsmedel JKL. 16 dec 2019.


Vi sätter i Sverige årligen i oss tusentals ton industritillverkade köttbullar. En del innehåller fortfarande tillsatser, även om det här har skett en stor förändring under de senaste åren. Den förhatliga smakförstärkaren E621 går inte att hitta alls längre men kusinen jästextrakt dyker fortfarande upp i några fall.


Köttinnehållet i bullarna varierar och de kan vara olika mycket utblandade med potatis i olika former, som får kompensera när kötthalten är för låg. Flera av de färdiga köttbullarna är inte stekta utan friterade. Dock inte i den så omdiskuterade och billiga palmoljan, som faktiskt är ganska sällsynt numera.

 

Se upp för
Alltför lågt köttinnehåll, jästextrakt, konsistensmedel, aromämnen, glukossirap, druvsocker och annat du själv inte skulle använda.

 

Leta efter
köttbullar som har lagats med traditionella metoder och ingredienser.

 

Ekologiskt
De flesta stora tillverkare eller varumärken har även ekologiska sorter.

 

Tips
Gör dina egna och stek i smör. Kan det bli godare?

 

Se också köttfärs >>RSS

2 kommentarer

  • Scans köttbullar tycker jag är ganska ok, borde väl nästan få ett Ä? Att dom innehåller svensk köttråvara och att slaktdjuren inte har åkt omvägar till något låglöneland tycker jag är också väldigt bra.
    Herbert. 31 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Herbert! Hur svårt är det att göra egna köttbullar egentligen? Mitt 6-åriga barnbarn fixar smeten och rullar köttbullarna på 15 minuter. Han kan inte läsa så jag får tala om hur mycket mjölk, ströbröd, salt och peppar han ska blanda i. det enda jag gör är att knäcka ett ägg och tillsätta äggulan. Det tar några minuter att steka köttbullarna och sedan kan du njuta av köttbullar som är mycket godare och billigare än de färdigköpta. De går dessutom utmärkt bra att frysa ner om det blir något över.
    Bettan. 1 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!