Senap

Livsmedel STU. 18 dec 2019.

 

De flesta sorterna på butikshyllorna består bara av vatten, senapsfrön, ättiksprit/vinäger/vin, socker/honung (i de söta), salt och kryddor. Men det finns undantag, så det gäller att se upp.


Bruna senapsfrön är starkare än gula. I svensk senap är en blandning av de två sorterna vanlig. En ännu starkare variant är svart senapsfrö, men de är mindre vanliga här.


Se upp för
Vissa tillverkare smyger in tillsatser, som färgämnen, konsistensmedel, surhetsreglerande medel och färgämnen, i sina produkter. Till exempel Korvgubbens, Slotts Stark senap, Johnny's Grovstark senap, Colemans Stark senap och flera sorters dijonsenap.

 

Ekologiskt
Kung Markatta, Werners och Johnny's är några exempel på varumärken som har ekologisk och dessutom tillsatsfri senap.

 

Tips
Prova att röra ihop din egen senap ― det är inte svårt och imponerar på julbordet. Ett enkelt sätt att göra den på är att låta senapsfröna ligga och dra i äppelcidervinäger (eller annan vinäger) i ett dygn innan senapen tillreds. Då mjuknar de lite samtidigt som styrkan bevaras bättre än om den kokas. Mixa sedan med stavmixer till lämplig grovlek. Spä med vatten för att göra det enklare att mixa och för att få rätt konsistens. Blanda i salt, kryddor och honung eller socker efter tycke och smak. Låt den gärna mogna några dagar i kylskåpet.RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!