Pepparkakor

Livsmedel PQR. 16 dec 2019.

 

Knappast några pepparkakor i vanliga butiker är bakade på smör. Det spelar ingen roll hur fina förpackningarna är. Även i de som säljs i vackra plåtburkar används istället margariner bestående av blandningar av billiga vegetabiliska fetter. Ofta palmolja, men även sheaolja, rapsolja och kokosolja.


Se upp för
Smörsubstitut, emulgeringsmedel och konstgjorda aromämnen.


I december 2016 och 2018 undersökte Äkta vara innehållet i samtliga kakor som vi hittade i sju större matvarubutiker. Väldigt få vi hittade var bakade på smör. Se mer se filmen (2016) här >> och 2018 års test här >>


Leta efter
Tycker du att smör är godare än palmolja, så leta efter pepparkakor som är bakade på denna ingrediens. Det kan vara svårt att hitta, men Olof Viktors, Huså bröd, Royal biscuits och Kvarnvingens i plåtburk är några kakor som vi känner till. Eller så kollar du på något lokalt bageri där du kan fråga om innehållet. Annars får du helt enkelt ta och baka de själv.


Ekologiskt
Även de ekologiska kakorna är oftast bakade på margarin, såväl Änglamarks som Nyåkers, Annas och Gilles.


Tips
Färdig deg kan vara en bra genväg. De finns både med och utan smör, så se till att kolla ingrediensförteckningen. Vill du slippa bakpulver så går det faktiskt att baka utan. Kolla på receptet här >>
RSS

3 kommentarer

  • Finns det nå goare än hembakta pepparkakor. Jag har Anna Bergenströms "Vinterns goda ting" och hennes recept är enkelt. Jag byter bara ut vattnet mot gräddmjölk, margarinet mot smör och tar en rejäl matsked pomerans. Lättkavlat efter 1-2 dygn i kallskafferiet.
    gunilla. 11 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu är det ju såhär också att många gånger att Vill man ha mjölkfritt så är det inget riktigt smör, eller kan innehålla tillsatser. Ja då får man väl acceptera tillsatser eller smör ersättning.
    Kristian. 5 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På tal om pepparkakor....så funderar jag vad som har hänt med "Skåne Pepparkakor"!? Jag bor utomlands, men har förr om åren brukat köpa just dessa, då jag årligen varit på besök i hemlandet Sverige. De senaste åren har det inte blivit några inköp av dessa! De brukade vara mycket goda med lte smör och en ostskiva på? För det första är de numera knappt inte större än en småkaka. Därtill är de torra, ljusa och smaklösa! Stor besvikelse!!!
    Kerstin. 21 jan 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!