av-fallfrukt_fix4

Pepparkakor

Livsmedel PQR. 16 dec 2016.

 

Knappast några pepparkakor i vanliga butiker är bakade på smör. Det spelar ingen roll hur fina askarna är. Även de som säljs i vackra plåtburkar har olika billiga vegetabiliska fetter som smörsubstitut, till exempel palmolja, rapsolja och kokosolja.


Se upp för
smörsubstitut, emulgeringsmedel och konstgjorda aromämnen.

I dec 2016 gjorde Äkta vara en koll i sju större matvarubutiker och samtliga funna förpackade pepparkakor saknade smör som ingrediens.

Här ser du alla 18 produkterna >>

Vi gjorde också en film som du hittar här >>


Leta efter
kvalitetskakor från till exempel Olof Victors och Jules des Trooper eller grädda kakorna själv.


Ekologiskt
Det är tyvärr svårt att hitta kakor bakade på smör. Såväl Änglamarks som Nyåkers och Annas innehåller istället raps- och palmolja samt emulgeringsmedlet lecitin (E332). Gilles innehåller rapsolja samt aromämne.


Tips
Färdig deg. De finns både med och utan tillsatser, så se till att kolla ingrediensförteckningen. Eller testa att baka pepparkakor utan bakpulver. Det går faktiskt. Kolla på receptet här >>
RSS

3 kommentarer

  • Finns det nå goare än hembakta pepparkakor. Jag har Anna Bergenströms "Vinterns goda ting" och hennes recept är enkelt. Jag byter bara ut vattnet mot gräddmjölk, margarinet mot smör och tar en rejäl matsked pomerans. Lättkavlat efter 1-2 dygn i kallskafferiet.
    gunilla. 11 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu är det ju såhär också att många gånger att Vill man ha mjölkfritt så är det inget riktigt smör, eller kan innehålla tillsatser. Ja då får man väl acceptera tillsatser eller smör ersättning.
    Kristian. 5 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På tal om pepparkakor....så funderar jag vad som har hänt med "Skåne Pepparkakor"!? Jag bor utomlands, men har förr om åren brukat köpa just dessa, då jag årligen varit på besök i hemlandet Sverige. De senaste åren har det inte blivit några inköp av dessa! De brukade vara mycket goda med lte smör och en ostskiva på? För det första är de numera knappt inte större än en småkaka. Därtill är de torra, ljusa och smaklösa! Stor besvikelse!!!
    Kerstin. 21 jan 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemmsannons_ny