Julskinka

Livsmedel JKL. 24 feb 2014.


En bra julskinka består av mycket kött och lite vatten.Tills för några år sedan ansåg många tillverkare det nödvändigt med smakförstärkare och fosfater få att få hyfs på en julskinka. De senaste årens debatt om tillsatser i mat har lett till att först smakförstärkarna och nu också fosfaterna har försvunnit ur de flesta skinkorna.

Skinkor som är uppumpade med vatten och fosfater blir saftiga och glansiga. En del konsumenter har dock blivit vana vid de vattenrika fabriksskinkorna och uppfattar därför en äkta julskinka som något torr eftersom den mer påminner om en vanlig fläskstek. På de finska julborden dominerar de nitrifria julskinkorna. 


I princip alla skinkor som säljs innehåller dessutom konserveringsmedlet nitrit, oftast E250. Det används för att hindra tillväxten av farliga bakterier och på så sätt förlänga hållbarheten, men också för att ge skinkan en viss smak och göra den rosa. Nitritfri skinka blir istället något grå, vilket inte är konstigare än att allt annat tillagat kött blir det.

Se upp för
skinkor som innehåller smakförstärkare, som E621 eller jästextrakt, även om det idag är ovanligt. Syftet är att på konstgjord väg försöka maskera att skinkan är smaklös. Skinkor som innehåller fosfater är dock vanligare, även om också det bruket har försvunnit de senaste åren.


Leta efter
skinkor som har hög kötthalt, korta innehållsförteckningar och som helst kommer från ekologiskt uppfödda grisar. Numera går det att hitta nitritfria julskinkor, framförallt sådana som är Krav-märkta, även om man får leta lite och vara ute i god tid.

Ekologiskt
EU-ekologiska skinkor är lättare att hitta än Krav-märkta. De innehåller dock nitrit.

Tips 

En bra julskinka kan med lite tur köpas i en vanlig livsmedelsbutik. Hittar man den inte där får man söka sig till saluhallar och specialaffärer. Bor man på landet och har kontakter kanske man kan skaffa en direkt från uppfödaren.
RSS

8 kommentarer

 • Det finns nitritfri skinka hos Hermans Ekohandel på Tegnérgatan i Stockholm också.
  Kidde. 14 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Och för oss som inte bor i Sthlm utan i Skåne rekommenderas Ängavallens julskinka, den är magiskt god
  Andreas. 3 dec 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Var får man tag på ängavallens julskinka då?
  lotta. 9 dec 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • För Er i Stockholm med omnejd kan ni hos oss på Svenska Matkompaniet, beställa vår fina ekologisk, nitritfria skinka, saltad med ekologiskt bergssalt för 179:-/kg Gå in och lägg beställning på vår hemsida på www.svenskamatkompaniet.se eller kontakta oss på Facebooksidan Svenska Matkompaniet för frågor och beställning. Du träffar oss varje helg på Skansen fram till jul om du vill beställa eller provsmaka vår skinka. Dessutom kan ni som finns i närheten av Bromma, komma nu på torsdag 12/12 2013 för att provsmaka skinkan samt lägga er beställning mellan 17-21 på Galleri Bertling, Västerled 18, Äppelviken, Bromma. Vid frågor ring gärna 070-4441645 Hälsningar Ewa på Svenska Matkompaniet
  Ewa. 9 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Inga tips på om det går att hitta i Örebro med omnejd?
  Thomas. 10 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Var kan man hitta nitritfria julskinor i trakterna kring Blekinge/Skåne? Och var i Stockholm? Vilka märken/återförsäljare ska man leta efter?
  Hannes. 6 nov 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hannes! Kolla på KRAV:s hemsida. De brukar ha uppgifter om det du efterfrågar,
  Agneta. 7 nov 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nitritfri och ekologisk julskinka finns hos Årstiderna, www.arstiderna.com, beställ innan 19/12 så kommer den hem till jul. Leverans sker i stora delar av Sverige.
  Margareta. 15 dec 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3