Pommes frites

Livsmedel PQR. 4 jan 2018.


Hos oss kallas de ofta bara för pommes, med svenskt uttal, och merparten konsumeras vid grillkiosker, på hamburgerrestauranger och på krogen. Den eftersträvade krispigheten går ju lätt förlorad om man köper butikens färdigfriterade och skickar in dem i ugnen eller mikron.


Se upp för
dem med tillsatsen dextros (processad kolhydrat) som tillsätts för att ge den gyllene färgen.

 

Leta efter
dem med få tillsatser och gjorda med bra olja och råvaror.

 

Ekologiskt
Det finns många märken med ekologiska pommes frites, strips och klyftpotatis, bland annat av butikernas egna varumärken.

 

Tips
Det tar cirka tio minuter att skala och klyfta potatis för en normalstor familj. Därefter är det bara att smörja potatisklyftorna och vänta i de 20 minuter det tar för dem att bli vackert och naturligt gyllenbruna i ugnen. Det blir förstås inga riktiga pommes frites utan hemlagad klyftpotatis. Men du kan själv bestämma vilken olja som ska användas och dessutom hur mycket salt du vill ha.RSS

4 kommentarer

 • det är ju så mycket godare att göra det själv, klart värt de lilla besväret!
  Anna. 13 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag brukar skära tjocka stavar och sen koka dom lite snabbt. Sen friterar jag dom i runt 100 grader i 5 minuter och låter svalna, sen i 180-190 grader i 5-7 minuter tills dom blivit gyllene. Då får man den hårda krispigheten utanpå och lite mjukare inuti. Kanongott och enkelt.
  Peter. 13 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Klyftpotatis blir godast om du kokar dem först i saltat vatten så där en 10 minuter och sedan lägger ut dem på plåten oljar med olivolja och därefter in i 225 tills de får en härligt brun yta. Fördelen ett är att potatisen blir jämt saltat och inte rinner av som det gärna gör då du oljar och saltar de råa klyftorna. Fördel två är att i och med att du kokar potatisen lite grand först, så är det lättare att få den där läckra fina bruna ytan, när du bakar färdigt klyftorna i ugnen eftersom kokningen gjort det yttre skiktet på klyftorna lite mjukare. Det kanske låter vansinnigt – testa det – jag lovar att godare klyftpotatis har du aldrig ätit. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten på plåten, annars så bränner de lätt fast.
  HansM. 10 jun 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Man kan faktiskt göra riktiga pommes frites själv. Skär potatis i stavar, blanchera dem i saltat vatten och låt dem stå ett tag för att ånga va. Koka sedan stavarna i olja - vi brukar använda solros- och jordnötsolja - tills de är genomkokta på låg värme (ce 90 grader) . Låt stavarna rinna av och hetta upp oljan till 180 - 190 grader. Låt potatisen gå i omgångar i den heta oljan, tills de får en gyllene färg. Det blir en del disk och det är svårt att göra hemgjorda pommes frites till många, men resultatet är spektakulärt.
  Marie S. 13 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!