Bondens marknad

Lästips Alla lästips. 22 feb 2009.

 

Den första Bondens egen Marknad startade i Stockholm år 2000. Då kom lokala producenter som fanns inom en radie av 25 mil och sålde sina produkter i stan. Nu finns det 14 marknader runt om i Sverige. Det är alltid den du handlar av som odlar eller producerar varorna.


Just det är nog en av anledningarna till att Bondens egen Marknad har blivit så stort som det är idag. Många konsumenter värdesätter att få möjlighet att tala direkt med matproducenten om t.ex. odling och djuruppfödning. Man värderar högt det stora utbudet av ekologiska produkter, den vänskapliga atmosfären, den höga kvaliteten och faktumet att utbudet följer årstiderna.


Här får vi möta 11 av dessa små och stora producenter på plats i deras egna miljöer, vi får veta hur de själva njuter av sina råvaror och de bjuder oss på sina bästa tips och recept.


Av Annika Edestrand och Helena Ullstrand, Tree Publishing

 

/Eva BernhardsonRSS

2 kommentarer

  • varför finns inte detta i norrbotten :(
    Elin. 25 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Närproducerat. Det låter bra och man tänker snabbt på torghandel á lá Astrid Lindgren. Men, på dessa gamla kära marknader man med tjusning går på och handlar, hur många av dessa skulle komma så långt bort ifrån som 25 mil? Det är självklart att man valt att kalla detta närproducerat och inte lokalproducerat, för vem i Malmö eller Linköping skulle köpa en produkt gjort i Växjö och tycka att den är lokalproducerad? En producent i Växjö kan nämligen stå på Bondens egen marknad i både Malmö och Linköping, det är 20 mil till malmö och precis under 25 mil till Linköping (vägsträckan, mäter man fågelvägen kan varorna transporteras ännu längre). Närproducerat? Pyttsan.
    Nils . 26 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Lästips

Det finns mängder av kokböcker, det ges ut en om dagen i Sverige! Men det finns också en annan typ av böcker om mat, kloka böcker om det vi odlar, föder upp, köper och äter. Här finns ett urval, tipsa gärna om fler!


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!