Ät hälsosamt - tänk ekologiskt

Lästips Alla lästips. 19 okt 2010.


Ät hälsosamtDiskussionen om matkvalité, tillsatser och närodlat pågår inte bara i Sverige, om någon nu skulle tro det. Vågorna går höga även i våra nordiska grannländer.

I Finland har författaren och matlagaren Kenneth Oker-Blom tagit diskussionen på allvar. Med kokboken ”Ät hälsosamt – tänk ekologiskt” för han också in hälso- och miljöperspektiven i matkvalitédebatten. Han vill att vi ska bli medvetna om de ekologiska fotspår vi sätter och förmedlar omsorg om råvarorna, människans och naturens fortbestånd.

Boken, som är skriven både på finska och på svenska, lär oss att ta vara på råvaror som finns i vår närhet och här har finländarna en del att påminna oss svenskar om. Sådant som vi kastar tillbaka i sjön eller i bästa fall på komposten, som mört eller rödbetsstjälkar blir till delikatesser, eller vad sägs om konserverad mört, friterade potatisskal, granskottsmarmelad eller kräftskalssmör? 

Kokboken väcker också återupptäckarglädje för glömda råvaror. I vilken svensk nyskriven kokbok kan man hitta recept på nejonögon, lakrom, kokt tunga, eller hönshjärtan på saltbädd? Hur lätt är det överhuvudtaget att hitta höns i våra butiker idag?

Och där råvarorna är använda också på vår sida av Östersjön inspirerar författaren till nya smakkombinationer. Pröva stekt kycklinglever med rabarber, sik-ceviche med tranbär eller maskros och parmesan i en skön pesto.
Anna Karin Strand Nilsson

PS. För den som gillar recepten finns mer att hämta. Kenneth Oker-Blom har också gått på djupet med en  100 gäddreceptav våra vanliga, men halvhjärtat behandlade fiskar – gäddan. Han har skrivit boken ”100 gäddrecept”, en imponerande och sann återupprättelse av en nordisk fisk som mest går på export.DS
RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Lästips

  Det finns mängder av kokböcker, det ges ut en om dagen i Sverige! Men det finns också en annan typ av böcker om mat, kloka böcker om det vi odlar, föder upp, köper och äter. Här finns ett urval, tipsa gärna om fler!


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!