Semla med sockergegga?

Nyheter. 12 feb 2013.

Semlor Alimenta ingrediensförteckning


Riktiga semlor har en fyllning av mandelmassa, men i industrins billiga varianter har den i vissa fall helt bytts ut mot en sorglig sörja som till största delen består av socker, vatten och stärkelse. "Kan innehålla spår av mandel", skriver tillverkaren Alimenta på sin förpackning.


Idag är det Fettisdagen och tid för den årliga frossan i söta bullar med mandelmassa och grädde. Gott så, men hos vissa tillverkare är det helt andra bullar om gäller.

Semlor Alimenta
På förpackningen till Alimentas 2-pack i matvarubutiken, som en läsare tipsat oss om, proklamerar tillverkaren stolt: "För att det ska bli riktigt gott bakar vi av de finaste råvaror som finns att få tag i".


Bullen har visserligen bakats på margarin bestående av vegetabiliskt fett och olja, två emulgeringsmedel samt arom, men det riktigt sorgliga är fyllningen. Den innehåller nämligen hela 13 ingredienser.

De så kallade "råvarorna" i fyllningen är följande: socker, vatten, glukossirap, vetestärkelse, aprikoskärnor (0,07%), vetemjöl, potatisfiber, invertsocker, konserveringsmedel E202, potatisstärkelse, vanillin, arom, grädde. Således ingen mandel alls.


Och knappt några aprikoskärnor heller (siffran 0,07% finns inte på förpackningen, men på hemsidan), vilka är industrins vanliga substitut för de dyrare mandlarna.


Ironiskt nog verkar fyllningen faktisk helt bestå av utfyllnad, som smaksatts med aromämnen. Värt att notera är också att det under innehållsförteckningen står inom parentes: "kan innehålla spår av mandel".

Och det är inte det enda exemplet på en semla som saknar mandel. 2009 skrev Äkta vara om Europabagarens så kallade "Lyxsemla", som hade en liknande mandellös fyllning.

Hur ser det ut i konditorisemlorna då? Äkta vara hittade en intressant 12 kilos-hink med semmelfyllning, under namnet "Favorit fastlag", hos leverantören Kåkå, som beskriver sig själva som marknadsledande i Sverige på konditori- och bageriingredienser och tillbehör.

Men någon ingrediensförteckning finns inte på sajten. Och när jag mejlar företaget om innehållet i produkten får jag nobben. De undrar vilket konditori jag jobbar på och när de får veta att jag bara är en vanlig konsument som undrar, slutar de helt enkelt att svara.

På hemsidan finns dock en bild på produkten, där man kan ana sig till att ingrediensförteckningen börjar "Socker, vatten, modifierad stärkelse" och att den även innehåller aprikoskärnor, aromämne och tre E-nummer (klicka på bilden för en större version).


Kanske är det också mandel i fyllningen, men det får konsumenten inte veta.


Ivar Nilsson


12 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

 • Ingenting att bli förvånad! Titta på all bröd som bakas med alla dessa tillsatser! Jag frågade Ica Maxi varför de bakar med dessa tillsatser då sa de att om de inte bakade dagsfärsk bröd med dessa tillsatser där mjölet var billigast skulle de vara tvungna att bara enbart med ekologisk mjöl men då skulle ingen ha köpt för att ekologisk är dyrt! Fast deras bröd bakas och säljs under dagen sen kastas det så jag tycker att det är galen tanke och så köper människor detta bröd med alla dessa tillsatser! Baka,Baka egen kaka =smakar bäst!
  Isabel. 12 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Borde stå på dörren hos Alimenta och Kåkå "varning för nötter"!! Usch vad trött jag blir på detta. Framför allt när de inte kan stå rakryggade och försvara sitt agerande. Bra att "Äkta Vara" finns! Keep up the exelent work!!
  Glenn. 12 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Har också läst på semleförpckningarna och förvånats över dessa tillsatser. Som tur är finns det ett Stenugnsbageri här i Linköping, Ronaldos, han gör semlor utan tillsatser. Vetebulle på surdeg med kardemumma, egen mandelmassa och färskvispad grädde. Otroligt goda. Kommer ladda upp en bild på min blogg för ni som vill se en semla som den ska vara. karlssonjim.blogspot.se
  Jim. 12 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • haha!
  Annika. 12 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om man förstorar bilden, ser man att bäst-före-datum går ut om 10 dagar. Man kan undra hur länge den kommer att användas
  Birgitta. 13 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag kan rekommendera semlor gjorda av ekologiska råvaror som är helt underbara.2 variationer finns, en liten och en normal:)Järna saltåkvarn..ett måste för semla älskare:)
  Anette. 13 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Inför en regel för att produkten ska få kallas semla så måste den innehålla riktigt mandelmassa, färskgrädde och inte innehålla massa konserveringsmedel och skit. I annat fall måste säljas som nåt annat typ gräddbulle eller nåt...jag vet inte...konservringsbulle kanske
  Magnus. 15 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ja, hur ska det sluta? Hur mycket varor som helst, men inget som går att äta.... Stön, säjer jag bara.... :(
  Mia. 16 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det värsta är att det finns en massa människor som faktiskt inte orkar ta reda på fakta och inte bryr sig till mer om vad det står på prislappen, och till dess den stora massa vill ha bra mat så kommer sånt här fortsätta förekomma.Tyvärr.
  Åsa. 3 mar 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • bara säger,,,,Baka själv, allt. köpa ekologisk. eller ät inte skräppet. klar.. Elba
  Elba Pineda Gustafsson. 3 mar 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det värsta är på något sätt deras påstående "För att det ska bli riktigt gott bakar vi av de finaste råvaror som finns att få tag i". Det är ju ungefär så långt de flesta kommer att läsa. Men hur skulle lag/förordningar skrivas för att förhindra detta helt uppenbara bedrägeri?
  Joakim Limdbom. 3 mar 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • För mig var det här nyheter som klargör så mycket. Alltid tyckt att mandelmassa varit stickigt sött med en svidande nästan brännande känsla i munnen. Trodde ett tag jag var allergisk, men det fanns gånger då jag kom över mandelmassa som smakade renare och då uteblev obehaget. Med tanke på vad fuskmassan innehåller är det inte konstigt man kan få allergiliknande reaktioner. Bara det är skäl att varna för. Fusket kan göra människor sjuka.
  Ivy . 25 jan 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!