Hästköttshärvan växer

Nyheter. 14 feb 2013.

Hästköttslasagner


Fler produkter har bekräftats innehålla hästkött, samtidigt som allt fler länder dras in i den växande skandalen. Vid ett krismöte i går kväll enades EU-ländernas ansvariga ministrar om att utföra 2 500 DNA-tester på köttprodukter som säljs inom unionen.


Härvan med hästkött som sålts som nötkött växer. I går bekräftades det att produkter från den aktuella fabriken, innehållandes hästkött, även sålts i Danmark och Schweiz. Men det finns misstankar om att fler länder kan komma att dras i skandalen.


Det har också bekräftats att lasagne under varumärkena Ica basic, Eldorado, Willys, Hemköp och Coop, som tillverkas i samma fabrik som den från Findus, också de innehåller allt från spår till nästan uteslutande hästfärs.


I går kväll kallades EU-ländernas ansvariga ministrar till ett krismöte i Bryssel för att diskutera skandalen. En förslag som man enades om på mötet var att låta utföra 2 500 DNA-tester på livsmedel som säljs i unionen för att ta reda på om djurslaget stämmer överens med märkningen. Testerna kommer att genomföras under mars månad.


Eskil Erlandsson[Regeringen]
– Dessutom ska det göras 4 000 kontroller specifikt på hästkött för att se om det finns eventuella veterinärmedicinska preparat, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), som var Sveriges representant vid mötet, till TT.


Med det senare testet vill man ta reda på om hästköttet kan vara farligt att äta. Någon ny lagstiftning för ursprungsmärkning tycker han dock inte behövs. 


På ministermötet enades man också om att Europol ska samordna brottsutredningarna i härvan, eftersom många aktörer i flera länder är inblandade.

Samtidigt rapporterar brittiska och holländska medier att en holländsk kötthandlare kan vara centralfiguren i köttfusket. Mannen som är chef för företaget Draap Trading Ltd dömdes i januari förra året till fängelse för att medvetet ha sålt sydamerikanskt hästkött som halalslaktat holländskt nötkött och för att ha förfalskat dokument.


Mannen medger till den brittiska tidningen The Guardian att han har sålt rumänskt hästkött till franska företag, men att köttet varit tydligt märkt som just hästkött.


Det franska företaget, Spanghero, som köpt in köttet och sålt det vidare till Comigel, som tillverkat de lasagner som står i fokus för skandalen, hävdar dock att det kött som de köpt in var märkt som nötkött med ursprung inom EU.


Även de rumänska slakterierna som exporterat köttet menar att de inte har någon skuld i fusket.


Ivar Nilsson


Läs fler artiklar och bloggar om köttskandalen:

''Konsumenten grundlurad'' >>

Vad kunde man vänta sig? >>

Tankar kring hästköttsskandalen >>

Vi borde äta mer hästkött >>


4 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Om jag förstått denna härva rätt så har ett företag i franskt företag i Luxemburg producerat Lasagne som spridits till (minst) 16 Europeiska länder. De har köpt in köttet från ett annat franskt företag som i sin tur har köpt det från ett cypriotiskt företag som i sin tur köpt det från ett holländskt företag med kontrakt med rumänska slakterier. Hann nog aldrig med att bli lika berest som lasagnen under 1980-talets månadslånga tågluffar med Interrailkort i Europa! Problemet är inte hästkött utan ett system som premierar billig, anonym, fjärrproducerad mat. Har bloggat om det här. http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10014/Skandalen-om-fjarrproducerad-lasagne-med-hastkott.aspx
  Per Wikholm. 14 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Självklart behövs nya regler för ursprungskontroll när det fuskas på det här sättet...eskil erlandsson visar igen sin inkompetens. Jag föreslår oxå att dom borde testa grönsalerna i dom där förpackningarna det kan juh vara gmo eller besprutat med bekämpningsmedel som är förbkudna inpm eu. Eller lanske dom använder otillåtna tillsatser... Hur som helst skönt att man inte äter findus och companies skräp mat
  Magnus. 14 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Klart man skall hålla på att innehåll och ursprung med vad som anges. Det märkliga är ju att häst inte saluförs som häst. Jag köper gärna hastkött men det är utöver hamburgerkött och Gustafs korv svårt att hitta.
  Urban. 14 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hästkött äter jag gärna men jag vill själv kunna välja och vara säker på vad för kött det är. Det värsta är ju att det kan finnas massor med gifter i köttet - rester från medicinska behandlingar av djuren som inte får finnas i människoföda. Ett bra sätt att slippa sånt här skit är att folk börjar laga sin mat själv igen och inte smälla i sig sådan här skitmat med massor av tillsatser.
  Susanne. 17 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!