Unilever kryper till smörkorset

Nyheter. 21 jan 2014.

Margarinet tappar i popularitet. Det har fått världens största margarintillverkare Unilever att börja blanda smör i margarinet.


 • UPPDATERAT 2015-01-21: Nu har Unilever även börjat med "smörat" margarin i Sverige: Flora med smörDet säljs nu med samma töntiga reklamfilm som i Tyskland, vilken du kan se nedan. Innehållet i själva margarinet, vilket du kan se i faktarutan, är dock något bättre i den svenska versionen.


Paul Polman, vd för livsmedelsjätten Unilever, som tillverkar en knapp tredjedel av världens bordsmargarin, har länge stridit mot smör och sagt att mjölkfett "dödar". Men efter att margarinet har sålt dåligt i flera år gör företaget nu helt om, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Rama mit Butter
På en konferens i slutet av förra året deklarerade Antoine de Saint-Affrique, chefen för företagets livsmedelsdivision, att man gräver ner stridsyxan mot smöret. I september började de istället blanda ner smör i det tyska bordsmargarinet Rama samt i ytterligare ett margarin som säljs i Finland.


– Margarin har blivit en markör för billig, processad, artificiell och ohälsosam mat, säger Marion Nestle, professor i nutrition vid New Yorks universitet, till Bloomberg.


Smör har istället gjort en comeback. Många kunder efterfrågar mer naturlig mat samtidigt som hälsoriskerna med det mättade fettet har tonats ner.


Försäljningen av smör i USA var 2012 den högsta på 44 år, medan försäljningen av margarin istället var den lägsta på 70 år. Och trenden syns även i Europa. I Tyskland säljs det exempelvis tre gånger så mycket smör som margarin, enligt nyhetsbyrån.


På den svenska marknaden gör Unilever idag margarinen Becel, Flora, Lätta och Milda.


FAKTA: Rama mit Butter (med smör)
 • Ingredienser: Vegetabilisk olja 31%, smör, 21%, vegetabiliskt fett, vatten, kärnmjölk, havssalt, emulgeringsmedel (lecitin E322), naturliga aromämnen, konserveringsmedel (kaliumsorbat E202), surhetsreglerande medel (mjölksyra E270), vitamin A och D, färgämne (karoten E160a).

FAKTA: Flora med smör
 • Ingredienser: Rapsolja (31%), SMÖR (22%), palmolja, vatten, KÄRNMJÖLK, salt (1,2%), emulgeringsmedel (solroslecitin E322), naturlig arom, syra (mjölksyra E270), vitamin A och D.

Nedan är en "smörig" reklamfilm för nya "Rama mit Butter", där en ensam smörkille finner sin margarintjej. Under den finns också den svenska Flora-versionen av filmen.


11 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Frågan om vad naturligt och kemiskt är kan ju diskuteras. Naturligt är också kemi! Allt är kemi. Länge leve kemin!!! Kika in (länken) de naturliga råvarorna och "skräms" över allt kemiskt. Okunskap är tydligen det nya svarta. http://brekend.nl/2014/01/23/deze-enge-dingen-zitten-er-allemaal-in-een-banaan/
  Katarina. 27 jan 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Roligt att se att alltfler inser att smör är bättre än margarin.
  Patrik Öbrink. 28 jan 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Undrar vilken fetthalt det är på Rama mit butter? Synd att förstöra smöret måste jag säga. Men vad gör man inte för att tjäna en hacka.
  Helena Palena. 6 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej. Jag har en liten fråga ang. smör och margarin. Jag har insett att riktigt smör är bättre p.g.a. att det är mer naturliga ingredienser i det, inte en mängd med tillsatser och annat. Samtidigt tycker jag mig höra i debatter att vegetabiliska fetter är bättre för kroppen i hänseende till hjärt-och karlsjukdomar. Är det inte mer vegetabiliska fetter i margarin? Eller är jag helt på trynet? ;) Tack på förhand!
  Linn. 7 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Linn, för påstods det att vegetabiliska fetter är bättre. Sen visade det sig att påståendet saknar tillförlitlig källa. Det är samma historia som med rekommendationen att man ska äta sex till åtta skivor bröd om dagen.
  Fredrik. 8 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag undrar hur man kom på att tillsätta kärnmjölk i en smörprodukt. Kärnmjölk är ju det man tar bort när man tillverkar smör.
  Fredrik. 8 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tack Fredrik! Det gav mer klarhet! :)
  Linn. 9 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Linn, fortfarande är rekomendationen att man bör vara försiktig med mättade fetter som bla finns i animaliska fetter pga risk för hjärt/kärlsjukdomar, dock har riskerna har blivit nedtonade,, Att det skulle vara helt ofarligt med höga mängder animalier är inte heller bevisat även om en del i LCHF kretsar är övertygade om det. Nu när rekommendationerna spretar och kostexperter bråkar om vad som är bäst, får man använda sunt förnuft och inte gå till överdrift åt något håll. Jag är övertygad om att en blandning av naturliga fetter är det bästa, som smör, olivolja, rapsolja, avokado mm. Däremot inte konstgjorda margariner där fettet processats på olika sätt och innehåller en massa andra konstigheter, det är inte naturlig människoföda och en industriprodukt som ett resultat av styrd forskning. Unilever pumpar in fler miljarder euro på "forskning" så det finns enorma vinstintressen för margarinindustrin, därför bör man ta deras hälsoreklam som bygger på egenfinasiserad forskning med en nypa salt.. Nej jag kör med måttliga mängder riktigt ekologiskt smör eller Bregott på mackan och naturliga oljor i matlagningen. Riktig naturlig mat har aldrig varit något problem. Dock tycker jag att det är bra att det finns margariner som alternativ, för dem som inte kan eller vill äta animalier.
  Annika. 11 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ja det är nog kanske det bästa att äta varierad kost och att margarinen som innehåller det mesta av oönskade ingredienser förblir stående på affärshyllan. :) Tack för svar!! :)
  Linn. 13 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Läser om vad bl a Becel mfl "bordsmargarin" innehåller, man blir så upprörd. Jag inser också att alla "människor" har ett pris. Hur mycket får bl a läkare och andra så kallade styrande personer i detta land, som kan godkänna dessa "varor".
  Monika W. 18 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Så år då den där flöt att elakheten provad en första och sista gång. Smaken är ju förskräcklig! Finska Voimariini och även Ingmariini har 10x bättre smak!
  mr x. 25 mar 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Senaste nyheter

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!