Pommesjakt slutade i tillsatser

Nyheter. 13 maj 2014.

Max crispy fries

Hamburgerkedjan Max sju år långa jakt på nya pommes frites ledde fram till tre tillsatser – där det tidigare inte fanns några. "Naturligt goda" kallar kedjan resultatet.

Det var inget aprilskämt, poängterade kedjan när de den 1 april i år gick ut med att de slutar sälja pommes frites. Men efter att ha tittat på ingrediensförteckningen till ersättaren, en produkt kallad Crispy fries, blir man lite förbryllad över hur produktutvecklingen har gått till.

De tidigare pommes fritesen bestod bara av potatis, som friterats i ej härdad palmolja och saltats (uppgift från boken Saltad nota 2013). Palmolja är väl något som man av olika skäl kanske vill undvika, men det är åtminstone en enkel och råvarubetonad ingrediensförteckning.

De nya potatisstrimlorna är dock något helt annat.

– Jag [har] i över sju år ätit tusentals varianter och kommit fram till att dessa nya motsvarar våra högt ställda krav. Naturliga råvaror är en självklarhet idag, varför jag personligen valt ut potatissorter av högsta kvalitet. Tack vare att skalet är kvar på potatisen i kombination med havssalt så framträds smaken naturligt, säger Max chefskock, Jonas Mårtensson, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet fortsätter företaget att prata om den "noga utvalda potatisen" (ytterligare två gånger), det portugisiska havssaltet (två gånger) och "naturliga råvaror" (två gånger). De poängterar också att chefskocken har jobbat vid hovet och man har dessutom producerat en liten film i samma högtravande stil som pressmeddelandet, där han berättar om jakten på de perfekta pommes fritesen.

Vad de inte säger ett ord om är de sex ingredienser som man har lagt till, jämfört med de gamla pommes fritesen. Tre av dem är dessutom tillsatser, nämligen modifierad stärkelse och två färgämnen. Det är vad Max på påsarna kallar för "naturligt goda".

Om det ändå hade varit ett aprilskämt.

Max Crispy fries Ingredienser: potatis, vegetabilisk olja, modifierad potatisstärkelse, majsstärkelse, rismjöl, salt, majsmjöl, färgämne (kurkumin E100, paprikaoleoresin E160c).
/Ivar Nilsson

20 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

 • Det gäller fler produkter hos Max: MAX variant på "kött" till en hamburgare: "Svenskt Nötkött, vatten, potatis, ägg, potatismjöl, koksalt, torrmjölk, potatisfibrer, köttfond (vatten, nötben, koksalt), potatisstärkelse, kryddextrakt (rosmarin)." Jfr McD som inte direkt är en gourmékrog... "Innehåll: 100% nötkött" Inget mer
  Peter. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är slutätet på MAX!
  Synnöve Kjerstad. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hur menar du att bara nötkött skulle vara bättre än Max blandning, enligt vilka premisser?
  Elias. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om vi bortser från att man som ägg- eller laktosintolerant inte kan äta deras köttblandning så är det så att hamburgare skall bestå av 100% nötkött. Punkt. Allt annat är utblandning. Precis som man gör med sina crispy fries.
  Peter. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tekniskt sett är det 100% svenskt nötkött i Max-burgarna. Det är inget annat kött i dom. Visst det är andra ingredienser, men det är ju 100% svenskt nötkött då dom inte blandar i annat kött.
  Tekniskt sett. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Peter, det du inte fattat är att 100% nötkött enbart berättar att köttet i burgaren endast är nötkött, det säger ingenting om mängden kött. Har vi detta i åtanke kan man skriva att Max har 100% Svenskt nötkött i sina burgare. Mcdonalds däremot handlar av både scan och ett polskt företag så där kan man inte skriva att köttet är 100% Svenskt. Hoppas du är tillräckligt smart för att förstå att Max är bättre. http://www.mcdonalds.se/se/maten/kvalitet/ravaror/koett.html
  Linder. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • hmm ... Jag verkar förövrigt vara rätt off. Men jag föredrar ändå max över mc donalds varje dag i veckan. /Tidigare McD anställd
  Linder. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • När det gäller palmolja så används den i förfritering av potatisen. All olja kommer från RSPO certifierade odlingar kolla deras hemsida. När det gäller färgämnet kurkumin (e100)kommer från roten av gurkmejan och är den gul/orangea färg som till exempel färgar curry gul. Den räknas till de naturliga färgämnena. Färgen gör att pommesen får en gul färg fast vi friterar både kortare tid och lägre temperatur. Därigenom kan vi undvika att öka på halten av det skadliga ämnet akrylamid, som bildas vid fritering av stärkelserika råvaror (potatis). Så våra pommes ÄR naturligt goda och vi bidrar både till miljö och till folkhälsan! För att inte glömma hur goda de är!;)
  Magnusson. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nja... OK, det är visst salt i också enligt Testfaktas undersökning från 2008, erkänner att jag missade det. McD´s burgare är i övrigt bara nötkött, precis som Burger Kings. Kan någon överbevisa mig och hitta en annan (svensk) innehållförteckning blir ingen gladare än jag; McD´s burgare är ändå nästan licka äckliga som Max dito. http://www.testfakta.se/livsmedel/article14869.ece
  Peter. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nu blev jag upprörd. Blanda i extra ämnen som man kan vara allergisk mot? De flesta förväntar sig att det är potatis och olja, och så innehåller det majs och paprika som man kan vara allergisk mot? Mailade till Max och frågar om de tydligt tänker informera om att deras nya pommes frites innehåller fler allergener än tidigare.
  Malin. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Men det är ju bara att beställa det ägg-och mjölkfria köttalternativet på sin hamburgare om man är allergisk. Inga problem där inte.
  Malin. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Att man blandar ut köttet är väl egentligen rätt bra ur miljösynpunkt. Sen är det väl inte konstigare än att man har i ströbröd, lök, grädde och ägg i köttbullar. Detta gör ju dessutom att köttet upplevs saftigare. Det kan man ju i alla fall inte säga om köttet från McDonalds och Burger King där köttet är som en skosula.
  Ellen. 13 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det Linder inte är smart nog att fatta är att max är en liten plutt kedja som inte har samma kundbasis att ta hänsyn till. Med det vill jag säga att McD har aktivt valt Tyskland inte Polen ;) för att svenska kött bönder itne kan tillfredsställa behovet hos de svenska hamburgerätarna. Även jag Fd. anställd.
  arne anka. 14 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Men Ellen. En hamburgare SKA per definition inte innehålla något annat än kött med hög fetthalt. Har man det så behöver man inte fylla ut med ägg, potatis, mjölk etc. Då blir det ju snarare än pannbiff, och en pannbiff är ingen hamburgare.
  Henke. 14 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Må så vara, men vill man ha 100% kött är det ju så klart fritt fram att äta skosulorna på andra matkedjor. Det är ju tur att någon snabbmatskedja tänker ett steg längre i miljöväg. Uppenbarligen tycker ju svenskarna också överlag att Max hamburgare smakar bättre, så jag kan inte se någon problem med att det är utblandat.
  Ellen. 14 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Blir faktiskt skrämd av alla som verkar försvara olika tillsatser och tycker att det är ok att det får blandas vad som helst i maten vi äter....Det är ju inte för konsumenternas bästa man blandar ut produkterna med billigare ingredienser och tillsatser. Det enda det handlar om i slutänden är att maximera företagenas vinster till vilket pris som helst. Jag har väl inte tänkt så mycke på dom här frågorna innan man drabbades av cancer när man var 35
  Mattias . 20 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Mattias! Tyvärr verkar det vara så att alltför många inte har förstått det negativa med tillsatser utan nöjer sig med att man upplever en ”god” smak. Att den goda smaken är kemikaliskt framställd och inte tillför kroppen några naturliga näringsämnen det tänker man inte på. eller vet inte om det. Så länge Livsmedelsverket och EU godkänner alla dessa kemikalier så kommer förmodligen de flesta människor att fortsätta köpa alla dessa tillstatsstinna produkter utan att reflektera över vad det är de stoppar i sina kroppar.
  Bettan. 22 maj 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Du måste ha rökt på något bra om du påstår att pommes "bidrar till folkhälsan", exakt hur skulle oljefriterad potatis med mängder av tillsatser "bättra på folkhälsan"? Jämfört med säg kokt potatis utan tillsatser och olja? Om er så kallade "chefskock" verkligen vill förbättra folkhälsan med era produkter så borde ni helt plocka bort pommes ur ert sortiment och istället ersätta med tex äppelen eller morötter.
  Tomten. 2 aug 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Men Henke, dina smaklökar kanske är trasiga efter alla år av tillsatser men jag brukar i alla fall vilja ha nån form av kryddning på mitt hamburgerkött - normalt salt och peppar.
  Tomten. 2 aug 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Intressant. Jag skulle köpa klyftpotatis (på McDonalds), men det var alls inte klyftpotatis utan enligt McDonalds allergiinformation "Potatis, vegetabilisk olja (raps, solros), majsmjöl, salt, modifierad potatisstärkelse, rismjöl, kryddor, vitlökspulver, lökpulver, bakpulver: natrium-, kalium- och kalciumdifosfater; natriumkarbonater, jästextrakt, kryddextrakt, förtjockningsmedel: xantangummi, dextros.". Helt bedrövligt. Nu på hemsidan har de även Potato Dippers innehållande "Potatis (87%), solrosolja, kryddöverdrag (modifierad stärkelse, rismjöl, salt, bakpulver: dinatriumdifosfat; natriumkarbonat, stärkelse, dextros, förtjockningsmedel: xantangummi, naturliga färgämnen: gurkmejaextrakt; paprikaextrakt).". Om kryddblandingen innehåller kryddor framgår inte. Jag vet att jag svarar på ett gammalt inlägg, men kritiken mot Max tycks alltså inte McDonalds ha tagit åt sig. Klyftpotatis ska väl liksom vara klyftad potatis, med salt som enda kryddan?
  Poi Ran. 27 sep 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!