av-fallfrukt_fix5

4573 namn mot köttklister

Nyhetsarkiv 2010. 22 apr 2010.
Debatten om köttlimmet är något som berör. När namninsamlingen stängde tisdags hade 4573 personer skrivit under Äkta varas upprop mot att trombin ska godkännas som tillsats i EU. Nu har uppropet>> och namnlistorna>> skickats till ledamöterna i EU-parlamentets miljöutskott.

Spridningen är stor, vi som inte vill ha limmat kött på våra tallrikar kommer från Stockholm, Göteborg och Malmö, från Stöde, Färgelanda, Sala, Hörnefors, Piteå och – Phuket!

Enzymet trombin utvinns ut blod och kallas köttklister för sin förmåga att läka ihop överblivna småbitar av kött till en större bit, exempelvis biff eller filé. Äkta vara anser att köttlimmet är vilseledande för konsumenten och har som enda uppgift att lura ögat.

Underskrifterna har överlämnas till ledamöterna i miljöutskottet inför en omröstning om köttklistret som planeras till den 26–28april. Om miljöutskottet röstar för resolutionen mot trombin>>, skriven av svenska ledamoten Åsa Westlund (S)>>, avgörs frågan av hela det samlade parlamentet.

EU godkänner köttlim >>
En hokuspokusprodukt >>
Blogg: Mycket mycket sämre än riktigt kött >>
Blogg Köttlim=lyckad lobbying>>

Sökresultat för köttlim köttklister trombin


39 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

 • stoppa köttlimmet!
  Josefin Rönnqvist. 17 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Stoppa lobbisterna som verkar ha mer att säga till om än de folkvalda parlamentarikerna!!! Inför lagar och regler för hur de får lobba och vilka sitter i Eu´s livsmedelsmyndighet? Något för Hennrik E att rota i....
  Camilla Sparring. 18 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag välkomnar köttlim. Det finns säkert massor av tillfällen då limmat kött passar bättre än en hel bit. Vilken smaksensation skulle det inte bli att få smaka en biff sammansatt av både nöt, gris och struts. Fuskare finns det överallt, så varför skulle det öka eller minska bara för att köttlim tillåts. Att oreserverat säga nej till köttlim låter i mina öron som respektlöst och bakåtsträvande. Respektlöst mot de konsumenter som ser limmat kött som ett prisvärt alternativ och bakåtsträvande då limmat kött kan öppna vägen för nya recept och maträtter. Fram för mer utveckling av mat. Utan utveckling hade vi fortfarande ätit rått kött och nötter. Tommy
  Tommy Antonsson. 18 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Som LCHFer: Skandalöst Som vanlig konsument: Hjälp!! Jag vil vara vegetarian.
  Ena Edelved. 18 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Folkvalda och kontrollmyndigheter är sedan länge omsprugna och utagerade av livsmedeljättarna. EU:s liberala syn och lobbyingsystem ökar inte heller Sveriges röst om vi bestämmer oss för en förändring. Tyvärr är det nog så att köttlimmet kommer bli ännu en bluff i mataffären framöver. Det är inget mindre än en skandal att inte ICA och Coop går ut med ett starkt nej till en tillsats med enda syfte att uppenbart lura oss konsumenter. Deras tvekan har tillintet gjort mitt förtroende för dem. Matvaruhandlarna har ett ansvar för vad vi äter, ett ansvar de helt ignorerar.
  Niklas Söderlund. 20 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det känns knappast bakåtsträvande att inte vilja godkänna köttlim. Valfriheten för kreativa individer som vill testa crossover kött med gris/vilt och struts torde ändå gå att tillgodose. De som av ekonomiska skäl skulle välja limmat kött borde vara få om seriösa köttproducenter fick vara med och bestämma. Sälja köttdelarna öppet; allt behäver inte vara fileér och finstyckat. Köttlim är ett snålt och girigt sätt att dumpa dåliga varor . Jag själv skulle hellre äta nötter än blodklister.
  malin. 20 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Malin: Ät du dina nötter så kan väl jag i lugn och ro få äta mitt köttklister om jag så vill..
  Claes . 21 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Claes! Äter gärna nötterna men jag tycker att du kunde klistra ihop dina olika köttprodukter själv. Valet av mat ska alltid vara fritt, problemet är att märkningen befaras bli luddig . Frihet är också att kunna veta vad man äter.
  malin. 21 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Malin: Om du läser på så kommer du att upptäcka att det är ett kristallklart krav på märkning av de produkter som satts ihop. Och jo förresten varför är du inte emot alla sammansatta produkter med kött. Även sylta, korv, påläggsskinka, hamburgare, köttbullar, fiskbullar (för att ta några exempel) är hopklistrade produkter där somliga till och med fått märkningen som ”äkta”. Jag vill gärna fortsatt kunna köpa dessa produkter i butik då jag varken har tid, resurser eller kunskap för att skaffa ett litet charkuteri här hemma i köket, tack. Jag vill slippa nötterna i butiken då jag är nötallergiker så du kan väl odla dina egna, typ.
  Claes. 21 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Skillnaden mellan trombin i ett stycke kött och exempelvis fiskbullar som sammansatt produkt är så uppenbar att det egentligen inte behöver kommenteras. Du köper fiskbullar i vetskap om att det är en sammansatt produkt. Det gör du inte när du köper en ren köttprodukt. Om man tror på en tydlig märkning, räcker det att titta på den nuvarande innehållsförteckningen. Så liten att många har svårt att se vad det står och kan man trots allt läsa texten är det långt ifrån lätt att förstå vad den verkligen innebär.
  Nicke. 22 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nicke: Om man upplever märknignen som otydlig så är det ju i så fall inte trombinet man ska klaga på utan på just den otydliga märkningen. Själv utgår jag inte ifrån att livsmedelsproducenten vill lura mig då de är livrädda för att skada sina upparbetade varumärken vilket de gör om de skulle bli påkomna med fingrarna i syltburken.
  Claes. 22 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nicke: Här hittade jag intressant info om märkning: http://bit.ly/9w2BuL
  Claes. 22 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tyvärr finns det exempel när producenterna gör just det. Varför byts, just i denna stund, många E-nummer ut mot dess hela namn istället? Jo, de har förstått att vi börjat uppmärksamma mängden E-nummer och insett dess negativa klang. Ett smidigt sätt att kringgå problematiken, inte sant. Den grundläggande problematiken ligger dock i att hela systemet anpassat sig efter användandet av billiga tillsatser. Så också vi konsumenter, trots att vi aldrig tidigare lagt så lite av vår disponibla inkomst på mat. Tyvärr är det kvalitén på maten som blir lidande och i slutändan naturligtvis vi konsumenter. Mat med ett lägre näringsinnehåll och innehåll av tillsatser, vars effekter för hälsan i många fall är okända. Trombin riskerar blir ytterligare ett tillägg i den redan snåriga tillsatsdjungeln. Ett ämne som vi klarar oss alldeles utmärkt utan.
  Nicke. 23 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vad är ”problemet”? Du liksom jag verkar ha ekonomi att inhandla de dyrare halvfabrikaten med oftast färre tillsatser, bättre råvaror. Andra har inte den möjligheten varför även de billigare halvfabrikaten bevisligen fyller sin funktion, då de säljer. Att producenterna nu skriver ut namnen istället för E-nummer är möjligen en konsekvens av kritik från hemliga kockar att ingen vet vad som menas med dessa ”mystiska” nummer. Man har alltså tagit till sig av kritiken. Du skriver att ”effekter för hälsan i många fall är okända”. Kan du vara snäll och hänvisa till en studie som kan bevisa detta, eller är detta bara en av många matmyter? Fast debatten om köttklister är död då Kött- och charkföretagen gör tummen ned: http://www.atl.nu/Article.jsp?article=58197
  Claes. 24 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Problemet är att man i princip behöver vara utbildad kemist, vilket iallafall inte jag är, för att förstå innebörden, i de många fall, långa krångliga namn som utgör de olika tillsatserna. Det är inte heller säkert att man verkligen förstår att det är en tillsats det är frågan om. Jag skulle vilja vända på frågan och undrar om du kan hänvisa till studier som visar på alla dessa tillsatsers förträfflighet, att de inte på något sätt är farliga för hälsan. Det är där problemtiken ligger. Endast en relativt liten del av tillsatserna har testats och visat sig vara ok. Det stora flertalet har det dock inte och hur de agerar tillsammans är ett enda tomt vitt pappersark. Så länge det här osäkerhets moment finns, d.v.s. inga säkra belägg för hur vi egentligen påverkas av alla dessa tillsatser, antingen var för sig eller tillsammans, bör de användas mycket restriktivt. Vilket inte är fallet.
  Nicke. 24 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Men Clase det blir ju lite märkligt detta med motsatt bevisbörda. Visst? Borde det inte vara som så att det inte finns någon fara så länge inte faran är vetenskaplig bevisad. För om din metod skulle tillämpas inom andra områden skulle man ju kunna påstå att precis vad som helst är farligt så länge ingen kan bevisa det motsatta. Så då kan jag ju påstå här och nu att kravodlad mat är farlig i synnerhet när de agerar tillsammans, så till vida du inte kan visa på det motsatta. Fast jag ska inte jobbig nu utan här finner du det du ifrån mig efterfrågade: http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Godkannande/ och här http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/ Jag väntar fortfarande på de studier som jag efterfrågade från dig. Jag fann även den här Facebookgruppen som tar död på matmyter som du verkar gilla att sprida: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=194052988159
  Claes. 24 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • När jag går och handlar mat så kan jag välja vad jag vill ha. Jag kan välja mellan ett dyrt, exklusivt märke eller ett billigare lågprismärke. Såpass litar jag på Sveriges livsmedelsregler att jag mycket väl kan tänka mig att köpa billigast möjliga alternativ. Ibland vill jag vara lite kräsen och då kan jag också välja det dyraste. Min poäng att är jag kan välja. Till min hjälp att välja har jag min läskunnighet. Svenska livsmedelsregler gör att den information jag behöver också finns på förpackningen. Kanske inte alltid så tydlig, men då kan jag fråga, eller låta bli att köpa. Jag vill inte att någon annan väljer åt mig. I skrivande stund är det 1950 personer som har skrivit protestlista mot köttklister. 1950 personer som inte vill att jag ska få välja själv. Varför vill 1950 personer, med Mats Eric i spetsen, inte låta mig välja själv?
  Tommy Antonsson. 24 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Trodde först att det var ett dåligt skämt. Under min utbildning som Styckare hade vi "hämta Kött-limmet" som ett skämt åt dom som skar fel.. Men men - enda jag ser detta som : ett HÅN mot mitt yrke. Skulle aldrig i Världen änvända limm eller äta något som har blivit limmat. Dock uteslutande aldrig köpa produkter från den firma som tänker använda dennna "nymodiga uppfinning".
  Daniel Eriksson. 24 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Som jag ser är problemet att märkningen inte kommer bli tydlig nog. Kolla skinka idag; hur många förstår att i princip all skinka är hopsmetad, och inte en bit muskel? att inte restauranger och catering får använda sig av limmade produkter är ju larv; klart de kommer göra!!!
  Kidde. 25 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om du läser följande kommer du upptäcka att debatten om köttklister är död: http://www.atl.nu/Article.jsp?article=58197 Läs även kommentarerna över dig då det du har att säga redan har debatterats.
  Börje. 26 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Till de som säger att det måste finnas billig mat för dem som inte har råd att äta dyrare... Jag är verkligen inte rik, och många gåcger får jag vända på kronorna för att de ska räcka. Ändå så köper jag en kartong med fint gårdskött, styckat och klart och fyller frysen. Detta gör att jag kan äta bättre råvaror från djur som haft det bra och i slutändan till bättre pris.
  Mackan. 7 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Har ni certifierat varor som ”äkta vara” som innehåller mjölk från kor som fått foder från sojabönor som odlas i Brasilien och/eller kött från köttdjur uppväxta i Brasilien där regnskogs har eldats upp för att ge plats åt betesmarker som sedan besprutats med farliga kemikalier?
  Bengt. 9 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Mackan: Så du tycker helt ödmjukt att alla andra ska leva sina liv så som du lever ditt? Höga hästar?
  Lotta Persson. 9 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jaha du Tony, Du skriver att du vill välja själv att ingen annan ska välja åt dig. Välkomnar du alla galna idéer från den bedrägliga livsmedelsindustrin? Bara för någon kemist har utvecklat en produkt som man inte dör av och sedan med lobbyhjälp hoppas få godkänd så är det INTE framsteg. Du framställer alla moståndare som bakåtsträvare, mycket fult tycker jag. Vi måste som konsumenter se va som är kvalitet och vad som är skit. Varför välkomnar du en produkt som denna?
  Claes. 16 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Mackan: Du kanske! Men det är ditt eget val. Vi har också som val att kolla vad som är vad i affärerna. Det är inte alla som säger emot billigare mat trots sitt innehåll. De som inte känner till skillnaderna har ett ansvar att kolla upp det. Vad handlar "Hemlige Kocken" annars om? Knappast att bannlysa allt som har ett E-nummer på sig eller dylikt. Jag är faktiskt för köttlimmet. Det tillåter att mer utav köttet ska kunna användas och inte riskera att gå till spillo. Rädd för att bli lurade? Kolla upp den saken då på förpackningen! Om du känner folk som bör känna till det, upplys dem. Våran makt att få bort livsmedel genom att vägra handla försvinner inte. Välkomna ett alternativt sätt att handla kött, för det är inte alla som kan limma ihop sitt eget hemma, eller blir hjärntvättade att bara handla klister.
  Yonas. 16 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Min främsta fundering är varför man lobbar mot ett "klister" som kan ta till vara på köttrester som annars kanske skulle kasseras. Det är väl både etiskt och miljömässigt positivt att minska mängden djur... Särskilt om man faktiskt inte märker någon skillnad, plus att det blir billigare och att man måste märka ut på förpackningen. Såvida det inte är farligt på något sätt, vilket jag tycker borde vara den största frågan... Annars är det väl som sagt jättepositivt att minska svinnet om man inte ens märker skillnad? Menar inte att klanka ner på andras åsikter utan det är en ärlig undran?
  Karin . 21 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Läs gärna igenom de artiklar vi länkar till i slutet på denna artikel. Där hittar du vår förklaring till att vi tycker att köttlim inte borde tillåtas.
  Anna Karin, Äkta vara. 25 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Genmodifierad föda vill vi inte ha heller. En namninsamling : https://secure.avaaz.org:443/en/eu_health_and_biodiversity/
  Konsument. 31 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Karin tänker helt rätt. Eftersom det är ett enzym (biokemisk katalysator, enzymer gör allt i vår kropp i princip, utan dem fungerar vi inte) som "klistrar ihop" så kommer inget att synas eller för den delen märkas av. Tänk på att allt kött o.s.v. är molekyler som är sammanbundna. Enzymer binder ihop molekyler eller separerar dem för den delen.. Förstår inte hur folk kan vara emot detta när allt svinn försvinner? Märkningen lär väl knappast bli särskilt svår, en ny textbit i innehållsförteckningen samt möjligtvis ett billigare pris. Inte så svårt att missa. Dessutom kan man ju välja ekologiskt och kravmärkt om man vill det, då garanteras ju inga tillsatser eller enzymbehandlingar.
  Filip. 5 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Filip: Vad är svinn när det gäller mathantering eller kötthantering? Förklara för mig så att jag förstår. Frasse Eriksson
  Frasse E. 6 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Frasse E: När de skär upp dina fina köttbitar så blir det givetvis en del köttslamsor över. Hoppas du förstår nu.
  Filip. 7 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Filip: Och du menar att dessa köttslamsor kasseras av industrin idag då? Eller tänkte du på dessa köttslamsor som ett ekonomiskt svinn för industrin?
  ringo. 7 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • ringo: Ja inte ser du då några köttslamsor i din matbutik? Prio ett måste ju vara att tillgodose världens födobehov, därefter kan man göra vad man vill med det kött som finns över.
  Filip. 8 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Filip: Nej, kanske inte det. Fast skulle du inte kunna tänka dig att dessa köttslamsor gömmer sig i köttbullar, korvar eller olika färdigrätter? Jag tror det är mycket du inte ser som ändå finns i din mat!
  Ringo. 8 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ringo: Jag tror inte de använder rester från oxfilé till köttbullar. Tror du?
  Filip. 8 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Filip: Ja, om alternativet är att kassera bitarna annars så tror jag det. Men du menar att det blir ett svinn av bitarna, du tror alltså att industrin varje år slänger stora mängder restbitar från oxfilé då?
  Ringo. 9 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Filip m.fl lägger gärna en näst intill filantropisk aspekt på detta med köttlim. Det är bra om det inte blir svinn etc..vi kan mätta flera munnar o dyl. Nu är ju inte livsmedelsindustrins syfte med detta knappast så ädelt. Man vill tjäna mer stålar helt enkelt på en urarmad produkt. Problemet med livsmedelsförsörjning i tredje världen löses inte av att vi äter sämre och sämre.
  claes. 15 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Trombin blev nerröstat i Europaparlamentets miljöutskott - http://www.dn.se/nyheter/sverige/eu-utskott-rostade-mot-kottklister-1.1084086
  Ringo. 27 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Man tar ju redan hand om svinnet genom att göra korv mm. Detta är bara för att korv är billigt, men med klistret kan man sälja svinnet som file dyrare istället !
  Johnny. 28 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!