Krav på dyrare mat

Nyhetsarkiv 2010. 8 mar 2010.
Soja odlas för att få proteinrikt, men billigt foder till våra djur, grisar, kycklingar och laxar, så att vi kan få allt billigare mat.

Odlingen av soja sätter sina outplånliga spår: Skövling av regnskog och besprutning med bekämpningsmedel så farliga att de är förbjudna i Sverige sedan 30 år.  Hur förödande odlingen är  för människor, djur och natur, visar en serie reportage, Matens pris, som just nu går i radions P1.

Nu har diskussionen om sojadebatten nått Facebook. En ny och säkerligen ovanlig grupp kräver dyrare mat, berättar lantbrukets nyhetstidning ATL. Det är Linus Källander som inspirerats att starta gruppen "Dyrare mat nu!"

– Det handlar om att göra det uppenbart vad de val man gör får för konsekvenser. Det är inte en kunskap folk föds med. Vi måste upplysas om hur vår mat produceras, säger Linus Källander som själv är uppväxt på ett ekologiskt lantbruk, till ATL-tidningen.

Gruppen som snabbt fått över 600 medlemmar, ska fungera som en plats för information och debatt om vad jakten på billig mat innebär. Medlemmarna värderar god, hållbar och närproducerad mat "som inte ger en bitter bismak av död och förstörelse."

Läs mer om och lyssna på Matens pris>>

3 kommentarer

RSS

Annons:

  • Med anledning av denna SKANDAL undrar jag om ni har certifierat varor (keso, cottage cheese, crème fraiche, filmjölk, filbunke, färskost, glass, grädde, långfil, ost, pannkakor, plättar, yoghurt) som ”äkta vara” innehållandes mjölk från kor som fått foder från sojabönor som odlas i Brasilien där regnskog har eldats upp för att ge plats åt dessa odlingar som sedan besprutas med livsfarliga kemikalier? Känns ju inte så ”äkta” med skövling av regnskog, livsfarliga förbjudna bekämpningsmedel, om jag så säger.
    Anna. 9 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad Äkta vara anser om hur sojaproduktionen i bland annat Brasilien går till är tydligt om man följer denna sajt. Däremot har Äkta vara inte tagit ställning till den här aspekten när vi bedömt produkter utan går efter de kriterier som du kan läsa om ovan. Vad man dock ska tänka på är att många av de tillsatser och industriella ingredienser som vi alltså inte godkänner, framställs av just soja.
    Anna Karin, Äkta vara. 15 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På denna hemsida går det att läsa att "äkta vara" är ”rena livsmedel”, och att de ska ”gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll”. För mig känns mjölk och mjölkprodukter som krävt skövling av regnskog samt användning av livsfarliga bekämpningsmedel som skördar människoliv varken så ”äkta”, ”rent” eller som ett ”traditionellt innehåll”.
    Anna . 16 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3